Prije početka marša, minutom šutnje je odana počast šehidima, a brojni građani su se također pridružili šetnji uz pratnju vojnog orkestra.     Foto: AA

U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, održane su brojne aktivnosti, uključujući skupove i marševe, povodom 2. godišnjice pobjede u Karabahu.

Učenici vojnih srednjih škola i vojni veterani iz Karabaha također su učestvovali u marševima održanim u različitim dijelovima Bakua u okviru proslave Dana pobjede.

Prije početka marša, minutom šutnje je odana počast šehidima, a brojni građani su se također pridružili šetnji uz pratnju vojnog orkestra.

Azerbejdžanska vojska je na današnji dan prije dvije godine od okupacije oslobodila grad Šušu, svojevrsni simbol Karabaha.

Pokrenut 27. septembra 2020. godine, kontranapad azerbejdžanskih snaga je trajao 44 dana, tokom kojih je više od 300 naselja oslobođeno od okupacije.

Ulazak azerbejdžanske vojske u Šušu doveo je do raspada armenskih snaga, a Armenija je 10. novembra 2020. godine potpisala deklaraciju u kojoj je priznala poraz i obećala da će povući svoju vojsku iz provincija Aghdam, Kalbajar i Lačin.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev proglasio je 8. novembar, datum oslobođenja Šuše, Danom pobjede.

TRT Balkan / agencije