Mina Guli (51), koja je 42 kilometra trčala u dijelovima jezera koji su presušili, kazala je kako joj je velika čast biti u Turkiye.      Foto: AA

Aktivistkinja iz Australije Mina Guli ima namjeru istrčati 200 maratona kako bi ukazala na globalni problem suše, a 77. maraton je istrčala na jezeru Tuz u Turkiye.
Guli je tokom angažmana u Svjetskoj banci radila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji i Kini, a inspirirana mladim aktivistima za zaštitu okoliša, odlučila je napustiti birokratiju i posvetiti se zaštiti okoliša.

Pripremila je akcioni plan koji se tiče globalne krize s vodom, a 2016. godine je za sedam sedmica u sedam pustinja istrčala 40 maratona.

Ove godine je odlučila istrčati maratone na 200 mjesta najviše pogođenih sušom. Maratone je počela na Svjetski dan voda u Uluruu u Australiji.
Potom je trčala u Uzbekistanu, Tadžikistanu, Keniji, Tanzaniji, Malaviju, Zambiji, Zimbabveu, Bocvani i Južnoafričkoj Republici, nakon čega je doputovala u Turkiye.
Osnivačica ”Thirst Foundation“ Guli trčala je u Pamukkaleu, Aydinu i Antaliji, a 76. maraton je istrčala u distriktu Karapinar u Konyi. Uslijedio je i 77. u predjelu jezera Tuz.

Globalna kriza s nedostatkom vode

Mina Guli (51), koja je 42 kilometra trčala u dijelovima jezera koji su presušili, kazala je kako joj je velika čast biti u Turkiye te je oduševljena gostoprimljivošću turskog naroda.
”Tu sam kako bih pomogla u podizanju svijesti kada je u pitanju globalna kriza s vodom. Trčim kako bi se govorilo o tome i potaklo države i kompanije koje direktno ili indirektno koriste oko 90 posto pitke vode da djeluju. Suočavamo se s velikom krizom s vodom. Najveći problem je što mnogi ljudi to ne vide ili ne primjećuju”, kazala je Guli.
Dodala je kako je veoma tužna dok trči po krajevima koji su presušili.
”Na putu na kojem trčim vidjela sam velike vrtače. Razlog je povlačenje podzemnih voda. Moramo djelovati kako bismo to promijenili. Primjera radi, možemo promijeniti način navodnjavanja u poljoprivredi. To je samo jedan primjer“, istakla je Guli.
Kazala je i kako je jezero Tuz iznimno lijepo i da je prije nekoliko godina bilo mnogo vode u njemu.

Cilj dobiti obećanje od 200 kompanija

Navela je kako je sada u jezeru umjesto vode ostala so i da je suša globalni problem, a ne problem samo jedne države.
U realizaciji trka pomažu joj mnoge nevladine organizacije i holandske vlasti.
”Moj konačni cilj je prije samita o vodama, koji će u Ujedinjenim nacijama biti održan u martu 2023. godine, dobiti obećanja od 200 kompanija o konkretnim koracima. Nemamo vremena za gubljenje“, naglasila je Guli.
Etapu po Turkiye završava u Istanbulu, nakon čega slijede maratoni u Bugarskoj, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Švedskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

TRT Balkan / agencije