Status Jerusalema jedno je od najspornijih pitanja između Izraela i Palestinaca.    Foto: Reuters

"Odluka Canberre iz 2018. potkopala je mir i stavila Australiju van koraka s drugim nacijama", rekla je ministrica vanjskih poslova Penny Wong.

Ona je naglasila da je Australija ostala "postojani prijatelj" Izraelu. Njihova ambasada će ostati u Tel Avivu.

Status Jerusalema jedno je od najspornijih pitanja između Izraela i Palestinaca, podsjeća BBC.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "duboko razočarenje" odlukom Australije i pozvat će svog ambasadora, javljaju izraelski mediji.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izazvao je međunarodne kritike 2017. kada je preokrenuo decenije američke vanjske politike priznavanjem drevnog grada kao glavnog grada Izraela. Američka ambasada premještena je iz Tel Aviva u Jerusalem u maju 2018.

Izrael pozvao ambasadora Australije zbog odluke o Al-Qudsu

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozvalo je u utorak australskog izaslanika u Tel Avivu zbog poteza Canberre da povuče odluku o priznanju Al-Qudsa (Jerusalema) kao glavnog grada Izraela, javljaju izraelski mediji.

Zvanična radio stanica izraelske vojske i portal i24 potvrdili su informaciju da je australski izaslanik Paul Griffiths pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Izraela da pojasni pomenuti potez.

Izraelski premijer Yair Lapid rekao je da će "Jerusalem (Al-Quds) ostati vječna prijestolnica Izraela."

Rekavši da je Australija tu odluku donijela kao ishitreni odgovor na netačan izvještaj u medijima, Lapid je dodao: "Možemo se samo nadati da će australska vlada ozbiljnije i profesionalnije upravljati drugim stvarima."

Palestina pozdravlja odluku Australije o Zapadnom Al-Qudsu

Palestinske vlasti su izrazile zadovoljstvo zbog poteza Vlade Australije da povuče odluku o priznanju Zapadnog Al-Qudsa (Jerusalema) kao glavnog grada Izraela.

"Pozdravljamo odluku australske vlade da povuče prethodnu odluku o priznanju Al-Qudsa kao glavnog grada okupatorske zemlje Izraela", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Palestine.

Istaknuto je da je najnovija odluka predstavlja "pozitivnu korekciju pozicije Australije u skladu sa međunarodnim pravom i odlukama o međunarodnom legitimitetu".

TRT Balkan / agencije