Akar je izjavio da je "najiskrenija želja" Ankare da se sukob između Moskve i Kijeva okonča mirnim sredstvima i metodama.      Foto: Reuters

Od nastavka inicijative za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, isplovilo je šest brodova, izjavio je u četvrtak turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.
"Nakon nastavka inicijative za žitarice, šest brodova je napustilo ukrajinske luke. Tako je broj brodova koji su napustili luke povećan na 426, a količina prevezenog žita je premašila 9,7 miliona tona", rekao je Akar u jugoistočnoj turskoj provinciji Hakkari.
Akar je ovu informaciju potvrdio dan nakon što je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan najavio da se nastavlja sporazum o isporuci žita preko Crnog mora.
Rusija je u subotu objavila da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.
"Sada ćemo intenzivirati napore u okvirima koje je odredio naš predsjednik u vezi s produženjem inicijative za žitarice, koja ističe 19. novembra", naglasio je Akar.
Dodao je da je "najiskrenija želja" Ankare da se sukob između Moskve i Kijeva okonča mirnim sredstvima i metodama.
Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat.
U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a, kako bi nadgledao pošiljke.

TRT Balkan / agencije