Prisustvo ruske vojske u nuklearnoj elektrani "nesumnjivo povećalo rizik od nuklearnih incidenata".    Foto: Reuters

Četrdeset i dvije države svijeta potpisale su u nedjelju zajedničku izjavu u kojoj pozivaju Rusiju da povuče svoje oružane snage iz nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine zbog pojačanih tenzija na tom području.

“Pozivamo Rusku Federaciju da odmah povuče svoje vojne snage i svo drugo neovlašteno osoblje iz nuklearne elektrane Zaporožje, njenog neposrednog okruženja i cijele Ukrajine kako bi operater i ukrajinske vlasti mogli obnoviti svoje suverene odgovornosti unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine, a legitimno operativno osoblje obavljati svoje dužnosti bez vanjskog uplitanja, prijetnji ili neprihvatljivo oštrih uslova rada”, navodi se u saopštenju objavljenog na stranici Delegacije Evropske unije pri međunarodnim organizacijama (EEAS).

U zajedničkoj izjavi se napominje da su rat Rusije protiv Ukrajine i prisustvo ruske vojske u nuklearnoj elektrani "nesumnjivo povećali rizik od nuklearnih incidenata".

"Snažno osuđujemo pokušaje Rusije da koristi dezinformacije kako bi opravdala svoje nezakonite radnje u Ukrajini", navodi se u izjavi.

Nuklearna elektrana Zaporižka je najveća u Evropi, a proizvodi oko 20 posto električne energije u Ukrajini.

Ruske snage su 4. marta zauzele objekat od ključnog strateškog značaja nakon što su napale Ukrajinu 24. februara.

TRT Balkan / agencije