Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je današnjom sjednicom Vijeća nacionalne sigurnosti Turkiye.     Foto: AA

Vijeće nacionalne sigurnosti Republike Turkiye saopćilo je da provokativni potezi i retorika Grčke samo povećavaju tenzije u regiji te je poručilo da Turkiye neće dopustiti bilo kakvu svršenu stvar usmjerenu na njezinu nacionalnu sigurnost i interese.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je današnjom sjednicom Vijeća nacionalne sigurnosti Turkiye, a nakon sjednice objavljeno je i saopćenje u kojem se navodi da su razmotreni svi važni politički, vojni i ekonomski aspekti dešavanja u 2022. godini i mjere i planovi za suočavanje sa mogućim izazovima u 2023.

Vijeću su prezentirane informacije o odlučno i uspješno provedenim operacijama protiv svih vrsta prijetnji i opasnosti po nacionalnu sigurnost, jedinstvo i opstanak, posebice prijetnje terorističkih organizacija PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i ISIS. Napomenuto je da će po potrebi biti poduzeti daljnji koraci u toj borbi.

Na sastanku je utvrđeno da teroristička organizacija PKK/KCK-PYD/YPG i njezini pristaše predstavljaju najveću prepreku miru, prosperitetu sirijskog naroda, te da će eliminacija terorističkih organizacija i postizanju inkluzivnog i cjelovitog rješenja temeljenog na teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Sirije utrti put trajnom miru.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turkiye saopćilo je da ta zemlja podržava politiku otvorenih vrata NATO-a.

“S druge strane, naglašeno je da države koje žele pristupiti NATO savezu moraju djelovati u skladu s normama i duhom savezništva, te da moraju odmah konkretnim koracima ispuniti svoje obveze koje proizlaze iz memoranduma o razumijevanju o borbi protiv terorističkih organizacija, posebno PKK/KCK-PYD/YPG i FETO“, navodi se u saopćenju.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turkiye najoštrije je osudilo nedavni incident i paljenje Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu, glavnom gradu Švedske.

“Oštro osuđujemo gnusne napade, koji su manifestacija antiislamskog rasizma i ciljaju na svete vrijednosti milijardi ljudi. Podsjećamo da su oni koji podrivaju vrijednosti kao što su sloboda vjere, savjesti i misli te potiču i štite radnje koje se ne mogu objasniti demokracijom i slobodom izražavanja, sudionici u ovom zločinu iz mržnje koji ne poštuje ljudska prava“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

TRT Balkan / agencije