Pukotina tla počinje u selu Tevekkelli i proteže se duž nekoliko kilometara površine kojom razdvaja poljoprivredna polja, ceste, stijene...           Foto: AA

Selo Tevekkelli, koje se nalazi na liniji rasjeda u južnoj turskoj provinciji Kahramanmaras, gdje je bio epicentar zemljotresa 6. februara, pretrpjelo je manja razaranja u odnosu na ostale dijelove regije.

Snimak napravljen dronom prikazuje kilometarski dugu pukotinu tla koja je nastala tokom razornih zemljotresa koji su prije više od dvije sedmice pogodili južne dijelove Turkiye.

Pukotina tla počinje u selu Tevekkelli i proteže se duž nekoliko kilometara površine kojom razdvaja poljoprivredna polja, ceste, stijene...

Snimak jasno pokazuje dramatičnu energiju koja je oslobođena tokom zemljotresa, a za koju su brojni stručnjaci kazali da je ekvivalentna energiji koja se oslobodi pri eksploziji najmanje 130 ili još više atomskih bombi.

Međutim, seljani su imali sreće jer je njihovo selo pretrpjelo relativno manju štetu. Prema zvaničnim podacima do temelja je srušeno 37 od 300 kuća, pri čemu je poginula jedna osoba.

Pojedine trospratne i dvospratne zgrade su se srušile ili su teško oštećene.

Haci Palit, koji već 35 godina živi u Londonu stigao je u Kahramanmaras dva dana prije zemljotresa. U zemljotresima su mu poginuli brat sa suprugom, čija su tijela pronađena ispod ruševina zgrade.

Njegova trospratna kuća u Tevekkeliju je potpuno uništena, a sada čeka ispred ruševina kako bi izvukao imovinu koja bi se mogla spasiti, uključujući traktor koji je zatrpan ruševinama garaže.

"Put u selu se urušio, a polje se pretvorilo u brdo nakon zemljotresa. Sada živimo u šatoru koji nam je obezbijedio AFAD", rekao je Palit.

Selo ima manje stanovnika zimi jer seljani uglavnom preferiraju da tamo žive ljeti.

Kuća Veli Ciftcija (59) je djelimično oštećena i on očekuje pomoć Vlade kako bi je obnovio.

"Mještani sela su sada žrtve katastrofe. Na dan zemljotresa vrijeme je bilo veoma hladno. Trećeg dana dobili smo struju. Polako ćemo se vraćati normalnom životu", kazao je Ciftci.

Još jedan seljanin, 54-godišnji Durdu Koyunlu takođe je bio u selu na dan zemljotresa.

"Seoske kuće su uništene ubrzo nakon početka zemljotresa. Padala je kiša, a struja je prekinuta. Linija rasjeda prolazi unutar 100 metara od moje kuće", kazao je Koyunlu.

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, 6. februara pogodili su više od 13 miliona ljudi u 11 provincija. U Turkiye život je izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je u ponedjeljak okrug Defne u turskoj provinciji Hatay, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registrovan u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay. U njima je poginulo šest osoba, a povrijeđene su 562.

TRT Balkan / agencije