Turkiye očekuje od Švedske i Finske konkretne korake za članstvo u NATO-u

Turkiye očekuje od Švedske i Finske konkretne korake za članstvo u NATO-u

Turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar izjavio je da pomno prate situaciju u Švedskoj i Finskoj.
Švedska i Finska su u maju formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye očekuje da Švedska i Finska poduzmu konkretne korake kako bi postale članice NATO saveza, jer je propaganda terora u tim zemljama još uvijek u toku, rekao je u utorak turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.

"Pomno pratimo situaciju u Švedskoj i Finskoj. Nažalost, još uvijek vidimo neke provokativne akcije i slike u ovim zemljama. Očekujemo da Švedska i Finska poduzmu konkretne korake", istakao je Akar.

Turski ministar je izjavu dao uoči sastanka s finskim ministrom odbrane Anttijem Kaikkonenom u četvrtak. Tokom susreta u Ankari, Akar i Kaikkonen će razgovarati o bilateralnim pitanjima odbrane i sigurnosti, kao i o procesu članstva Finske u NATO-u.
Švedska i Finska su u maju formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te države zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.
Dvije zemlje su zvanično pozvane da se pridruže NATO-u nakon što je Turkiye ukinula veto na njihovo članstvo poslije potpisivanja trilateralnog memoranduma 28. juna.

"Postoje obaveze koje su potpisale Švedska i Finska, one moraju biti ispunjene. Memorandum je početak, a ne kraj. Nakon što se to učini, turski parlament će donijeti svoju odluku. Također pokušavamo pomoći Švedskoj i Finskoj", dodao je Akar.

Naglasio je da njegova zemlja nema problem sa politikom otvorenih vrata NATO-a, ali da je potrebno poštovati osjetljivost Turkiye.

"Terorizam je jedno od najvećih područja borbe NATO-a. Terorizam je trenutno ozbiljan problem za sve zemlje. Turkiye je jedina država koja se bori protiv više od jedne terorističke organizacije. To se mora vidjeti, i svijest o tome šta radimo po ovom pitanju se treba povećati", kazao je Akar.

TRT Balkan / agencije