Cavusoglu je rekao da Turkiye nema problema sa pristupanjem Finske, ali da i NATO i nordijske zemlje žele da Švedsku i Finsku tretiraju jednako.      Foto: AA

Komesar Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi istako je da su evropske institucije i zemlje članice EU prikupile više od polovine ukupno prikupljenih sedam milijardi eura na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji Evropske unije (EU) za podršku Turkiye i Siriji nakon prošlomjesečnih snažnih zemljotresa.

Istakao je da će prikupljanje sredstava pružiti značajnu pomoć turskim partnerima i saveznicima dok koncentrišu svoje napore na rekonstrukciju.

"Ovo je takođe vrlo snažno politička privrženost i emocionalna posvećenost. Zemlja i njen narod uvijek može računati na Evropu, a ne samo u nevolji", dodao je Varhelyi.

Na donatorskoj konferenciji ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je rekao da su vidjeli ogromnu solidarnost i velikodušnost međunarodne zajednice.

"Spasilački timovi iz cijelog svijeta izložili su se riziku tokom spašavanja žrtava. Zahvalni smo. Nikada nećemo zaboraviti ruke pomoći naših prijatelja", rekao je on

Švedski ministar za međunarodnu razvojnu saradnju i vanjsku trgovinu Johan Forssell napomenuo da je Švedska, koja je 1. januara preuzela predsjedavanje Savjetom EU odmah reagovala kada je zemljotres pogodio Turkiye 6. februara, kako bi se olakšao položaj žrtava.

"Danas smo vidjeli rezultat naše zajedničke inicijative", dodao je on.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turkiye povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

Nakon međunarodne donatorske konferencije na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokim zvaničnicima EU i Švedske Cavusoglu je rekao da Turkiye očekuje od Švedske da spriječi prikupljanje sredstava, regrutaciju i propagandu terorističkih grupa na svom tlu.

"Pozdravljamo pozitivne korake koje je poduzela Švedska, ali oni i dalje nedostaju", rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je rekao da Turkiye nema problema sa pristupanjem Finske, ali da i NATO i nordijske zemlje žele da Švedsku i Finsku tretiraju jednako. Turkiye je u petak objavila da će odobriti proces ratifikcije finskog članstva u NATO-u u parlamentu.

On je ponovio da Turkiye podržava politiku otvorenih vrata NATO-a.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

TRT Balkan / agencije