Sajam koji se održava u Istanbul Expo Centru okuplja brojne kompanije iz Turkiye i drugih država u oblasti odbrane, avijacije i svemirske industrije.     Foto: AA

U turskoj metropoli Istanbulu od 25. do 28. oktobra održava se poznati Sajam odbrambene i vazduhoplovne industrije SAHA Expo.

Sajam koji se održava u Istanbul Expo Centru okuplja brojne kompanije iz Turkiye i drugih država u oblasti odbrane, avijacije i svemirske industrije.

Ovo je događaj na kojem se prezentiraju najnoviji sistemi i proizvodi kompanija iz odbrambenog i vazduhoplovnog sektora, uključujući bespilotne letjelice, helikoptere, avione, oklopna vozila, oružje, rakete, municiju, ratne brodove, tenkove, komunikacijske uređaje, opremu za sajber sigurnost, te razvoj softvera i hardvera.

Na SAHA Expo učestvuju odbrambene kompanije, uključujući turske odbrambene divove Aselsan, Havelsan, Baykar, domaći proizvođač motora Erin Motor, firma za hidraulične mašine Hidroan, proizvođač antena Neta, dobavljač baterija Birikim i proizvođač softvera Bites.

Posjetioci imaju priliku vidjeti brojne nove proizvode u oblasti odbrane i avijacije, ukljućujući i tursku bespilotnu letjelicu "Deli Kamikaze UAV".

Kompanija Sarsilmaz Army Industry je također predstavila svoje nove proizvode, a posebnu pažnju je privuklo njihovo novo robotsko oružje SARBOT.

Na sajmu učestvuje i turska kompanija TUMOSAN koja je predstavila brojne nove tehnološke proizvode.

Generalni direktor TUMOSAN-a Halim Tosun istakao je da je SAHA Expo odlična prilika za prezentaciju novih domaćih proizvoda na kojima su radili prethodnih godina, dodajući da su pažnju posjetioca posebno privukli brodski motori nove generacije koje su proizveli domaćim kapacitetima.

Na SAHA Expo također učestvuju najviši zvaničnici vlada i vojski iz desetina zemalja i strani posjetioci iz 57 država, uključujući premijere, ministre, vojne komandante, zamjenike ministara i savjetnike.

SAHA Expo je jedan od najznačajnijih sajmova odbrambene, vazduhoplovne i svemirske industrije u svijetu, a AA je ove godine globalni komunikacijski partner ovog događaja.

TRT Balkan / agencije