Od nekada prelijepe džamije ostala je samo gomila ruševina.        Foto: AA

Razorni zemljotresi koji su u ponedjeljak pogodili južne provincije Turkiye nisu odnijeli samo ljudske živote nego i uništili brojne poznate historijske objekte i džamije.

Neke od džamija i historijskih objekata u Hatayu, jednoj od deset provincija pogođenih zemljotresom koju nazivaju "katastrofom stoljeća", značajno su oštećene, dok su mnoge potpuno uništene.

Džamija Habib-i Najjar, jedna od prvih džamija na području Anadolije, koja je bila istinski simbol tolerancije, bratstva i mira, izgrađena je kada su Antakiju osvojili muslimanski Arapi 638. godine, potpuno je uništena u zemljotresu.

Od nekada prelijepe džamije ostala je samo gomila ruševina.

Džamija Ulu, također jedan od važnih simbola grada, koju su izgradili Mameluci u 16. stoljeću, također je potpuno uništena.

Historijska džamija Sarimiye, izgrađena u 16. stoljeću, također je značajno oštećena u razornom zemljotresu.

Zgrada koju je sagradio francuski arhitekta Leon Benju na trgu poznatom kao Koprubasi 1927. godine i koja je nekada služila kao zgrada Skupštine, također je uništena.

Jedan dio historijske zgrade u kojoj su se nalazile zanatske radnje i trgovine uništen je u zemljotresu, a značajnu štetu je pretrpjela i historijska zgrada Grada Hataya.

TRT Balkan / agencije