Razgovor je obavljen nakon što je turski parlament odobrio kandidaturu Finske za pristupanje NATO-u.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu telefonom je razgovarao s finskim ministrom vanjskih poslova Pekkom Haavistom.

Prema diplomatskim izvorima, razgovor je obavljen nakon što je turski parlament odobrio kandidaturu Finske za pristupanje NATO-u.

Parlament Turkiye odobrio je u četvrtak kandidaturu Finske za pridruživanje NATO-u. Ovim korakom je svih 30 članica NATO-a ratificiralo pristupanje Finske, što je uvjet da se pridruži savezu.

Uznemirene ruskom invazijom na Ukrajinu prije godinu dana, Finska i Švedska napustile su svoju desetljećima dugu politiku nesvrstanosti i u maju podnijele zahtjev za članstvo u savezu.

Međutim, Turkiye, koja je članica NATO-a više od 70 godina, zatražila je od dviju nordijskih zemalja da poduzmu konkretne mjere protiv terorističkih grupa poput PKK-a i terorističke organizacije Fetullah (FETO) kako bi se pridružila savezu.

U julu su Finska i Švedska potpisale memorandum s Turkiye kako bi se pozabavile sigurnosnim problemima Ankare, a visoki diplomati i dužnosnici triju zemalja od tada su održali razne sastanke kako bi razgovarali o provedbi trilateralnog sporazuma.

TRT Balkan / agencije