Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.    Foto: AA

Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Republike Turkiye razgovarao je sa Tobiasom Billstromom ministrom vanjskih poslova Švedske o implementaciji trilateralnog sporazuma potpisanog na samitu NATO-a, saopšteno je iz turskog ministarstva vanjskih poslova.

Cavusoglu je u telefonskom razgovoru čestitao švedskom kolegi Billstromu na nedavnom imenovanju za ministra vanjskih poslova.

Razgovarali su o trilateralnom memorandumu o razumijevanju koji je potpisan u junu.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turkiye je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružiti podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turkiye.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Sirijski ogranak YPG terorističke grupe PKK takođe je prisutan u Evropi.

Finska i Švedska su se takođe složile da se pozabave neriješenim zahtjevima Ankare za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenika za terorizam.

Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.

TRT Balkan / agencije