Konvoj su večeras ispratili ambasador Republike Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan, kao i čelnici MUP-a Crne Gore, predvođeni ministrom Filipom Adžićem.     Foto: AA

Pripadnici crnogorskog tima za traganje i spašavanje, njih 23, krenuli su večeras za Turkiye, kako bi pomogli u akcijama spašavanja, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu državu.

Osim njih, na put je krenulo i 50 vatrogasaca spasilaca iz više crnogorskih opština, kako bi pružili pomoć.

Konvoj su večeras ispratili ambasador Republike Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan, kao i čelnici MUP-a Crne Gore, predvođeni ministrom Filipom Adžićem.

Ambasador Republike Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan kazao je da se ova država suočava s tragedijom koja do sada nije viđena u njenoj istoriji.

"S obzirom da smo daleko od naše zemlje, to je nešto što nas dodatno pogađa. Za sada je nastradalo više od 3.500 ljudi, dok je preko 20 hiljada povrijeđenih. Od momenta zemljotresa, Crna Gora i njen narod su odmah priskočili u pomoć, dijele našu bol. Prvi koji su krenuli u akciju su ljudi iz Direktorata za vanredne situacije", kazao je Kalkavan.

On se zahvalio crnogorskim spasiocima, koji su krenuli za Turkiye.

"Idete kao crnogorski junaci, a vratićete se kao turski i crnogorski junaci. Neka vam je srećan put. Pomoć je stigla iz svih gradova, sjutra ćemo prikupljenu pomoć poslati za Turkiye. Zahvaljujem se crnogorskom narodu na pomoći", rekao je Kalkavan.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić izrazio je najdublje saučešće turskom narodu, kao i turskim zvaničnicima.

"Svim povrijeđenima želim brz oporavak. Nadamo se da će Turkiye kao jedna velika sila, iz ovoga izaći veoma brzo. Timu za pretragu, koji večeras kreće na put, želim da iskažem veliko poštovanje i ponosan sam kako su se u brzom roku organizovali i iskazali spremnost da u ovako teškom trenutku otputuju u Turkiye, i pomognu narodu Turkiye. Takođe, zahvaljujem se i svima onima koji su bili spremni da krenu za Turkiye, a koji zbog određenih procedura nisu krenuli večeras. Zahvalnost i građanima, koji su u velikom broju iskazivali spremnost da krenu za Turkiye. Službenici Vojske Crne Gore su spremni da krenu i pruže pomoć, kao i medicinsko osoblje i ljekari", kazao je Adžić.

On je istakao da je kompletna Crna Gora stala uz Turkiye i turski narod.

"Pokazali smo da kada je najteže, da smo tu da prvi pritiknemo u pomoć", kazao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova.

TRT Balkan / agencije