Erdogan je dao izjave turskim novinarima na indonezijskom otoku Baliju, gdje je boravio na Samitu čelnika G20.     Fhoto: Reuters

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o sastanku ruskih i američkih obavještajnih službi u Turkiye, kazao da, prema informacijama koje posjeduje, strane su saglasne da neće biti nikakvih nuklearnih pokušaja.

Erdogan je dao izjave turskim novinarima na indonezijskom otoku Baliju, gdje je boravio na Samitu čelnika G20, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama.

Na samom početku osvrnuo se na teroristički napad PKK-a u Istanbulu, u kojem je u nedjelju poginulo šest povrijeđena 81 osoba.

"Nećemo dozvoliti nikakve provokacije. Činimo i učinit ćemo sve što bude potrebno", rekao je Erdgoan.

Govorio je i o sastanku ruskih i američkih obavještajnih službi u Turkiye.

"Prema informacijama koje sam dobio, strane su saglasne da neće biti nikakvih nuklearnih pokušaja. Nastojimo aktivno pratiti dešavanja, Turkiye želi držati SAD i Rusiju u bliskom kontaktu i omogućiti im da se često sastaju i razgovaraju“, poručio je Erdogan.

Na pitanje novinara o Erdoganovom susretu s američkim kolegom Joeom Bidenom, turski predsjednik je kazao kako je Biden zahvalio na ulozi Turkiye koju je preuzela oko žitnog koridora.

Na dnevnom redu susreta Erdogan-Biden bilo je i staro pitanje nabavke aviona F-16, a prema riječima Erdogana njegov američki kolega je kazao kako će sa osjetljivošću pristupati tom pitanju.

"Nastavit ćemo naše razgovore po tom pitanju. Uz pažljivo praćenje ovog procesa od strane naših ministara vanjskih poslova i ministara odbrane, nadam se da ćemo ovom prilikom uspjeti riješiti pitanje F-16 u kratkom vremenu", kazao je Erdogan.

Upitan i o mogućem revidiranju odnosa njegove zemlje s Egiptom i Sirijom, Erdogan je kazao kako u politici nema vječnog zamjeranja ili ljutnje, odnosno da kada dođe vrijeme izvrše se procjene i u skladu s tim odnosi se mogu obnoviti.

"Moguće je revidiranje odnosa sa zemljama s kojima su oni problematični. Poslije junskih izbora moguće je da krenemo iznova", kazao je Erdogan.

Kada je riječ o energetskoj krizi, Erdogan je rekao kako je njegova zemlja na tom planu u dobroj situaciji i kako se Turkiye neće suočiti s energetskim problemima, iako joj neke zemlje nude podršku.

TRT Balkan / agencije