Erdogan je kazao da je obim bilateralne trgovine dostigao milijardu dolara i da nastavlja da se širi.     Foto: AA

Pozdravljajući dugogodišnje bilateralne veze, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u petak rekao da Turkiye takođe ubrzano razvija svoju trilateralnu saradnju sa Pakistanom i Azerbejdžanom.

"Pored naše bilateralne saradnje, razmijenili smo i mišljenja o važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima na našoj zajedničkoj agendi", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s pakistanskim premijerom Shehbazom Sharifom u Istanbulu.

Erdogan je kazao da je obim bilateralne trgovine dostigao milijardu dolara i da nastavlja da se širi.

"Imamo neophodnu političku volju i odlučnost da postignemo naš cilj od pet milijardi dolara obima trgovine", istakao je Erdogan.

Komentarisao je i situaciju u Afganistanu navodeći da je uspostavljanje "mira i stabilnosti u Afganistanu od suštinskog značaja u smislu zajedničkih prijetnji i rizika, mimo humanitarne dužnosti prema afganistanskoj braći".

"Nastavićemo da radimo zajedno na otklanjanju posljedica humanitarne krize sa kojom se suočava afganistanski narod", dodao je Erdogan.

Sharif je u petak predložio proširenje Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC), pozivajući Turkiye da se pridruži projektu vrijednom više milijardi dolara.

"Kina i Pakistan su veliki prijatelji i mi doživljavamo i uživamo u prednostima Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora u okviru inicijative Pojas i put (kineskog, op.a.) predsjednika Xija (Jinpinga, op.a.). Predložio bih da to bude saradnja između Kine, Pakistana i Turkiye", rekao je Sharif.

Dodao je i da će takva saradnja između tri nacije "donijeti prosperitet i napredak u cijelom regionu".

"Ovo će pomoći u smanjenju siromaštva i nezaposlenosti. Ovo će promovirati obrazovanje i tako zaista možemo odgovoriti na izazove današnjice", naglasio je pakistanski premijer.

Izrazio je saučešće Turkiye zbog smrtonosnog terorističkog napada 13. novembra u Istanbulu na aveniji Istiklal u kojem je poginulo šest osoba, a povrijeđena 81.

TRT Balkan / agencije