"Pozivam ih da ostanu uz glasačke kutije sve dok se ne utvrde rezultati izbora. Sada je vrijeme da zaštitimo volju građana", kazao je Erdogan.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je poruku na društvenim mrežama nakon što su zatvorena birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turkiye.

Erdogan je u objavi na Twitter nalogu izrazio zahvalnost svima koji su od ranih jutarnjih sati predano radili na glasačkim mjestima širom Turkiye.

"Pozivam ih da ostanu uz glasačke kutije sve dok se ne utvrde rezultati izbora. Sada je vrijeme da zaštitimo volju građana", kazao je Erdogan.

Birališta širom Turkiye zatvorena su danas u 17:00 sati po lokalnom vremenu (16:00 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Partijom pravde i razvoja (AK partija) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora bit će objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije