Cavusoglu je podsjetio na mehanizam uspostavljen između Turkiye, Švedske i Finske i rekao da bi bilo korisno da se treći sastanak mehanizma održi u Briselu.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je u ponedjeljak podsjetio na data obećanja Švedske i Finske prilikom kandidature za prijem u NATO, navodeći da je nemoguće da Turkiye odobri članstvo Švedske u NATO-u bez da vidi konkretne korake.

"Što se tiče članstva Finske i Švedske, pozicija Turkiye je jasna i transparentna", rekao je turski ministar vanjskih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, koji je stigao u Ankaru u solidarnu posjetu nakon zemljotresa koji su pogodili Turkiye 6. februara.

Podsjećajući da je terorizam jedna od dvije glavne prijetnje za NATO, Cavusoglu je rekao da Turkiye očekuje da dvije nordijske zemlje odgovore na zabrinutost Ankare u pogledu borbe protiv terorizma.

Cavusoglu je rekao da "Švedska nije preduzela nikakve zadovoljavajuće korake" od potpisivanja trilateralnog memoranduma na samitu NATO-a u Madridu u junu prošle godine.

"Postoje obećanja (Švedske i Finske) za članstvo u NATO-u. Nemoguće je da kažemo 'da' članstvu Švedske u NATO-u, a da ne vidimo konkretne korake", rekao je on.

On je rekao da se kandidature dvije nordijske zemlje za NATO mogu ocijeniti odvojeno, jer je Turkiye pozitivnija prema finskom procesu.

Cavusoglu je podsjetio na mehanizam uspostavljen između Turkiye, Švedske i Finske i rekao da bi bilo korisno da se treći sastanak mehanizma održi u Briselu.

TRT Balkan / agencije