Cittaslow, naziv koji kombinuje talijansku riječ "citta" i englesku "slow" označava "spor grad".         Foto: AA

Na zapadnom dijelu Antalije, u netaknutom prirodnom krajoliku, smještena je jedna od najljepših antalijskih marina – Finike.

"Ako zamislite kristalno čistu morsku vodu, zalaske sunca, mediteransku klimu, krstarenje brodom, surfanje, kanu ili ronjenje, vidite Finiku. Ova historijska četvrt Antalije od sada je svrstana u međunarodni svjetski projekat Cittaslow koji slavi kulturu laganog i tihog življenja", saopštio je Ured za kulturu i turizam Turkiye.

Nakon više od tri godine truda, Finike, jedan od najljepših dijelova Antalije, izabran je da bude dostojan titule "spori grad" ispunivši kriterije zdrave životne sredine, kvalitete urbanog života, društvene kohezije i gostoprimstva. Međunarodni koordinacioni komitet Cittaslow sastao se u Reszelu, u Poljskoj, 14. i 15. aprila 2023. i dodao Finike u svoju mrežu. Uz Finike, Turkiye sada ima 22 "spora grada i okruga" u 17 svojih pokrajina registrovanih u međunarodnoj mreži gradova Cittaslow.

Ležerni tempo života, slikovite plaže i uvale

Finike je, uprkos svojoj maloj veličini, popularna turistička destinacija na Mediteranu zbog svoje historije, prirodnih ljepota i gastronomske kulture. U antici, okrug je bio poznat pod imenom Phoenicus (Phoinikos), a osnovali su ga Feničani oko 500. godine prije Krista. Godinama je Finike bila luka iz koje je Limira, glavni grad srednjovijekovne Licije, izvozila poljoprivredne proizvode. Budući da je ovaj prostor bio dom mnogih civilizacija kroz historiju, brojne historijske građevine i stari gradovi nalaze se upravo u ovoj oblasti. Drevni gradovi Limira i Arjkanda su područja u kojima se najviše može saznati o historiji Finike.

Finike je, uprkos svojoj maloj veličini, popularna turistička destinacija na Mediteranu zbog svoje historije, prirodnih ljepota i gastronomske kulture.          Foto:  AA

Finike je savršeno odmaralište zbog svojih prirodnih ljepota, slikovitih uvala i plaža. Posebno je atraktivan ljubiteljima prirode: kanjon Gokbuk nudi trekking, pećina Suluin privlači pažnju svojim stalaktitima, travertinima i bazenima različitih veličina te zaljev Andrea Doria - dom poznatih mediteranskih medvjedica. Uvala Gokliman jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Finike i idealna je za piknik ili kampovanje. Finike se nalazi i na Likijskom putu, jednoj od najdužih planinarskih staza na svijetu.

Gastronomija Finike je namijenjena gurmanima. Restorani nude svježu mediteransku ribu i gotovo svi pružaju prekrasan pogled na more. Jedna od neizostavnih delicija Finike je narandža Finike koja u svom sektoru na globalnom nivou, zbog svoje arome i ukusa, nosi "zlatnu etiketu". Širom regiona, Finike je prepoznata upravo po ovom agrumu koji se topi u ustima.

Cittaslow - vraćanje pravim vrijednostima

Cittaslow, naziv koji kombinuje talijansku riječ "citta" i englesku "slow" označava "spor grad". Ovaj svjetski pokret krenuo je iz Italije 1999. godine i evoluirao u međunarodnu organizaciju. U vremenu sveopće žurbe u svjetskim metropolama, ovaj koncept vratio je težnju za kvalitetnim, sporim i lijepim življenjem, a neki ovaj koncept nazivaju „vraćanju pravim vrijednostima“. Članovi Udruženja Cittaslow moraju ispuniti 72 kriterija za teme okoliša, infrastrukture i Slow Fooda i pridržavati se filozofije sporog grada. Potiče tihi, sporiji ritam koji poboljšava kvalitet života, a moguće ga je postići samo u izvornoj strukturi grada, historijskom identitetu i arhitekturi, uz tradiciju, lokalne običaje i tradicionalnu hranu. Simbol pokreta je narandžasti puž koji nosi grad izgrađen na vlastitoj kućici.

Uvala Gokliman jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Finike i idealna je za piknik ili kampovanje.            Foto; AA

Turkiye dobija sve više "sporih gradova", navode iz Ureda za kulturu i turizam. Mreža se počela širiti 2009. uključivanjem Seferihisara, okruga Izmira u Udruženje Cittaslow, a lista "sporih gradova" širila se uključivanjem novih: Finike, Ahlat, Akyaka, Arapgir, Eğirdir, Foça, Gokçeada, Gerze, Goynuk, Gudul, Halfeti, İznik, Kemaliye, Koycegiz, Mudurnu, Persembe, Savsat, Seferihisar, Uzundere, Vize, Yalvac i Yenipazar. Nakon Finike, radi se na tome da se i drugi historijski dijelovi Antalije: Elmali, Demre i Ibradı, također uključe u mrežu.

TRT Balkan / agencije