"Moramo biti sigurni da Švedska podržava vrijednosti alijanse i sigurnost svojih budućih saveznika", kaže Altun. Foto: AA

Turci više ne vjeruju evropskim obećanjima nakon neuspjeha da ispoštuju svoje obaveze u pogledu napora Ankare za članstvo u EU, pitanja Kipra, borbe protiv terorizma, neregularne migracije i mnoge druge, rekao je šef Ureda za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun.

"Ova obećanja nisu ispunjena. Zato više ne čekamo riječi, već akciju", naglasio je Altun u intervjuu za švedski list Svenska Dagbladet u srijedu.

Istakao je činjenicu kako je Turkiye dugo bila uznemirena prisustvom terorističkih grupa PKK i FETO u Švedskoj.

„Zeleno svjetlo za ulazak Švedske u NATO znači da smo posvećeni zaštiti švedskog naroda u slučaju napada prema članu 5. Ako želimo preuzeti takvu odgovornost za Švedsku, moramo biti čvrsto uvjereni da državljani Turkiye neće biti napadnuti novcem prikupljenim u Švedskoj", dodao je.

Također je naglasio kako Turkiye treba osigurati da švedsko oružje neće izlaziti iz terorističkih skloništa u Iraku ili Siriji.

'Naš prioritet je zaštititi građane'

Nakon što je Švedska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, postalo je očigledno kako je teroristička organizacija PKK moćna u Švedskoj i kako njeni članovi ucjenjuju švedsku vladu.
Za Altuna je ključno pitanje hoće li članstvo Švedske u NATO-u štetiti borbi protiv terorizma.

"Moramo biti sigurni da Švedska podržava vrijednosti alijanse i sigurnost svojih budućih saveznika. Naš prioritet je da zaštitimo svoje građane, jer smo to od početka govorili švedskim zvaničnicima", naglasio je Altun u intervjuu.

Švedski zakon o borbi protiv terorizma bit će pooštren 1. jula, a švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde oštro je osudila terorizam posljednjih dana.

Švedska vlada prije nekoliko mjeseci nije čak ni priznala da postoji problem, rekao je Altun, ali je dodao kako je njeno prepoznavanje problema, zapravo, pozitivan napredak.

TRT Balkan / agencije