Altun je napomenuo da su najmanje 94 zemlje pružile podršku Turkiye i zahvalio svim prijateljskim zemljama na njihovim naporima.     Foto: AA

Direktor komunikacija Turkiye kaže da se zemlja bori protiv dezinformacija, manipulacije i upravljanja percepcijom nakon snažnih zemljotresa koji su prošle sedmice pogodili jugoistočne dijelove Turkiye.

Turkiye će izaći iz "ove ogromne katastrofe" u duhu solidarnosti nakon dva zemljotresa koja su prošle sedmice pogodila jugoistočno područje zemlje, rekao je visoki turski zvaničnik.

Navodeći da se Turkiye bori protiv dezinformacija, manipulacije i upravljanja percepcijom usred perioda katastrofe i krize, direktor za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun rekao je da se zemlja "suočava s jednom od najvećih katastrofa u svijetu, ali i na podneblju kojem pripada".

U pismu upućenom Islamskoj konferenciji ministara informacija Organizacije islamske saradnje (OIC), Altun je naveo da su napori potrage i spašavanja počeli skoro devet sati nakon jakog zemljotresa.

"Ukupno 113.318 pripadnika osoblja i volontera iz raznih institucija i nevladinih organizacija, od kojih je 24.727 osoblja za potragu i spašavanje, uključeno je u napore za odgovor na katastrofe", rekao je Altun.

Pozivajući ministre informacija iz zemalja članica OIC-a da podrže napore Turkiye u borbi protiv dezinformacija i informiranja javnosti, Altun je rekao: "Vjerujemo da će vaša podrška biti važan znak solidarnosti i jedinstva koje islamski svijet pokazuje u teškim vremenima. "

"Prebrodit ćemo ovu veliku katastrofu u duhu solidarnosti", dodao je.

Altun je dalje napomenuo da su najmanje 94 zemlje ponudile podršku Turkiye i zahvalio svim prijateljskim zemljama na podršci i pomoći u "ovom teškom vremenu".

Dva snažna zemljotresa pogodila su 6. februara jugoistočnu Turkiye.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Rihterovoj skali sa epicentrom u Kahramanmarasu pogodili su još devet regija - Hatay, Gaziantep, Adiyaman, Malatyu, Adanu, Diyarbakir, Kilis, Osmaniye i Sanliurfu.

Oni su također osjetili u nekoliko zemalja i izazvali široka razaranja u sjeverozapadnoj Siriji.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Turkiye je poginulo više od 35.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije