Zemljotresi 6. februara su potresli cijeli region, a u susjednoj Siriji je poginulo više hiljada osoba.      Foto: AA

Više od 20.000 Sirijaca vratilo se u svoju zemlju iz Turkiye nakon nedavnih zemljotresa na jugu Turkiye, rekao je u utorak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Obraćajući se novinarima u južnoj provinciji Hatay, Akar je negirao tvrdnje da je došlo do priliva sirijskih izbjeglica u Turkiye preko njene južne granice, nazivajući ih apsolutno neistinitim.

"Državljani Sirije koji žive u Turkiye vraćaju se u svoju zemlju zbog gubitka domova i rođaka. Ima državljana Sirije koji u svoju domovinu idu iz Turkiye u jednom smjeru. Trenutno je ova brojka premašila 20.000", rekao je Akar.

Najmanje 41.156 osoba je poginulo, a 105.505 povrijeđeno u dva snažna zemljotresa koja su potresla južnu Turkiye 6. februara. Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su više od 13 miliona ljudi u 11 provincija.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je sinoć okrug Defne u turskoj provinciji Hatay u 20.04 sati po lokalnom vremenu.

Tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8 stepeni, čiji epicentar je bio u okrugu Samandag u provinciji Hatay.

Zemljotresi 6. februara su potresli cijeli region, a u susjednoj Siriji je poginulo više hiljada osoba.

TRT Balkan / agencije