Na Trgu bana Josipa Jelačića u glvnom gradu Hrvatske svezana je kravata na Spomenik banu Jelačiću i održana svečanost smjene straže.    Foto: AA

Povodom Dana kravate koji se već 14 godina obilježava 18. listopada, na Trgu bana Josipa Jelačića u glvnom gradu Hrvatske svezana je kravata na Spomenik banu Jelačiću i održana svečanost smjene straže.

Događaj su organizirali predstavnici Academiae Cravatice i Kravat pukovnija na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem.

Matejčić je istaknuo kako je tradicija vezanja kravate na najznačajnije spomenike u gradu prisutna već 12 godina.

“Nastojimo održati tradiciju i pokazati da je hrvatska vojska pronijela kravatu u svijet te da su Hrvatska i Zagreb prijestolnica kravate”, poručio je Matejčić.

Mihovil Bogoslav Matković, ravnatelj Muzeja kravate, smatra utvrđenom i međunarodno priznatom činjenicom da kravata potječe od Hrvata iz Hrvatske.

Na prijedlog Academiae Cravaticae, 2008. godine Hrvatski sabor proglasio je 18. listopada Danom kravate u Hrvatskoj te se taj dan svake godine svečano obilježava programima diljem Hrvatske uz sudjelovanje brojnih kulturnih institucija, organizacija, lokalnih samouprava te obrazovnih institucija.

Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate, što je već samo po sebi potaknulo da se Dan kravate, svake godine proslavlja i na međunarodnoj razini.

TRT Balkan / agencije