Dogovoren nastavak direktne komunikacije u cilju očuvanja mira i stabilnosti u regionu.     Foto: Reuters

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom zabrinjavajuće situacije na sjeveru Kosova, saopšteno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu žive.

"Vučić je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a iznio poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Takođe navodi se da je Vučić još jednom naglasio da Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već da nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rješavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srbijansku pokrajinu.

Sagovornici su dogovorili da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu, a Vučić je zahvalio Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srbijansku stranu.

TRT Balkan / agencije