Kosovska predsjednica je istakla da posjeta Von der Leyen potvrđuje posvećenost Kosovu i regionu, te da je odlučujeće da EU podrži region u vrijeme energetske krize.     Foto: AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nakon sastanka s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani izjavila da je Kosovo postiglo veliki napredak na evropskom putu i da je ispunilo sve kriterije za liberalizaciju viznog režima.

Von der Leyen je čestitala Kosovu na preduzetim ambicioznim reformama, što se odrazilo na posljednji Izvještaj Evropske komisije o proširenju, koji je veoma pozitivan za Prištinu. Istakla je da je Kosovo zabilježilo napredak u borbi protiv korupcije i da korak po korak gradi solidnu tržišnu ekonomiju. Navela je i da je Kosovo ispunilo sve kriterije za liberaliaciju viznog režima, ali da se još mora raditi sa zemljama Evropske unije.

“Mi smo sada ponovo potvrdili da ste ispunili sve kriterije. Naš zadatak je da uvjerimo cjelokupno Evropsko vijeće, većina je na vašoj strani. Veoma je dobro što su te diskusije obnovljene, radili smo mnogo sa češkim Predsjedništvom, potrebno je mnogo diplomatskog napora i razjašnjenja, ali možete računati na Evropsku komisiju, jer ćemo učiniti sve da vam pomognemo na vašem putu”, istakla je Von der Leyen.
Govoreći o energetskoj krizi, Von der Leyen je navela da Rusija koja uništava Ukrajinu i terorizuje ukrajinske građane, koristi energiju kao strateško oružje, manipulišući tržištem, što se osjeća i na Kosovu. Naglasila je da EU nikada neće podleći toj ucjeni, te da će i Kosovo imati koristi od razgovora koji se vode o zakonskom rješenju o najvišoj cijeni za gas, koja će utjecati i na cijenu električne energije.

“Sada će vam možda trebati budžetska finansijska podrška, pa ćemo vam dati grant od 75 miliona eura da odmah podržite preduzeća i domaćinstva. Završit ćemo sve procedure do kraja godine kako biste u januaru imali sredstva u budžetu. Imamo i investiciju od 500 miliona eura za region za podršku obezbjeđivanju energetske nezavisnosti kroz ulaganje u obnovljivu energiju”, kazala je predsjednica EK.

Upitana da prokomentariše pitanje kosovskih tablica, Ursula von der Leyen je kazala da zna da se radi na pronalasku rješenja, te da smatra da je neophodno da se pravila poštuju u svakoj zemlji, ali da, ako postoji tranzicija, onda tranzicija treba da bude sveobuhvatna. Također je pohvalila napore Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.
Kosovska predsjednica je istakla da posjeta Von der Leyen potvrđuje posvećenost Kosovu i regionu, te da je odlučujeće da EU podrži region u vrijeme energetske krize. Osmani je kazala da se Kosovo, iako je ispunilo sve kriterije za liberalizaciju viza, i dalje tretira na drugačiji način.

“Iako smo, prema World Justice Project, na prvom mjestu u Evropi i na drugom mjestu u svijetu po reformama u oblasti vladavine prava, i ovo je još jedan dokaz našeg nepokolebljivog opredjeljenja za jačanje demokratije i vladavine prava u našoj zemlji. Građani Kosova ostaju izolovani u srcu Evrope, na kontinentu kome pripadaju i kome doprinose štiteći demokratske vrijednosti. Prošlo je mnogo vremena da se pored ispunjenja kriterija, liberalizacija viza još nije desila“, naglasio je Osmani.

Navela je da je Kosovo veoma ozbiljno u svojim aspiracijama ka euroatlantskim integracijama, kao i da je u potpunosti uskladilo svoju politiku s EU, uključujući i sankcije prema Rusiji.

Osmani je u vezi s isticanjem roka za preregistraciju vozila 31. oktobra, ponovila da već duže vreme srpski građani Kosova koji žele da poštuju zakon i preregistruju tabice sa ilegalnih srpskih na legalne kosovske imaju pritisak od srpskih kriminalnih bandi. Izrazila je uverenje da će međunarodni saveznici podržati Kosovo u borbi protiv kriminalni grupa, dodavši da Srbija preti nasiljem zato što Priština sprovodi zakone.
"To je ono na čemu insistiramo da svi vide, mi želimo da primijenimo zakon i evropske standarde. Mi štitimo sve građane bez razlike i kao rezultat toga Srbija prijeti nasiljem i barikadama, koje su kršenje prava na slobodu kretanja. Mi ćemo raditi sa svim našim partnerima da ne dozvolimo da ruski scenarij nađe mjesto na Zapadnom Balkanu”, kazala je Osmani.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se sastala i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, s kojim će kasnije posjetiti i projekat energetske efikasnosti koji finansira EU.

Von der Leyen jučer je počela posjetu državama Zapadnog Balkana posjetivši Sjevernu Makedoniju. Poslije Kosova odlazi u Albaniju, dok će u petak ujutru otputovati u Bosnu i Hercegovinu, zatim u Srbiju i, na kraju, u subotu u Crnu Goru.

TRT Balkan / agencije