Obilne padavine okovale albanski grad Shkodra.      Foto: Reuters

Najveća nesreća zadesila je Albaniju i Srbiju u kojima su prethodni dan izgubljeni životi. Naime, u Tutinu, na jugozapadu Srbije život je izgubio dvogodišnji dječak Elvir, utapanjem u rijeci Vidrenjak. Njegovo tijelo pronađeno je gotovo tri kilometra od mjesta nesreće.

Usljed obilnih padavina u ovoj općini je poplavljeno više kuća i fabrika, a nekoliko saobraćajnica bilo je pod vodom, zbog čega je saobraćaj bio u prekidu. Jučer su vlasti u ovom gradu proglasile i vanrednu situaciju.

Ipak, danas je u Tutinu, ali i u Novom Pazaru, koji je također pogođen jučerašnjim poplavama, situacija stabilnija, rijeke su se vratile u korita, ali se situacija i dalje prati iz minute u minutu. U Novom Pazaru je na snazi redovna odbrana od poplava, te je donesena odluka o prekidu nastave u novopazarskim osnovnim i srednjim školama.

Prema riječima Gorana Puzovića, direktora JVP "Srbijavode", za sada je najteža situacija na rijeci Lim u Prijepolju, gdje se sprovode određene mjere, poput redanja vreća za odbranu od poplava.

Istovremeno, Tanjug izvještava da se u selu Brusnik, u općini Ivanjica, izlila rijeka. Inače, ovo srbijansko mjesto i ranije se suočavalo s bujičnim poplavama, te ga smatraju jednim od najrizičnijih područja na teritoriji Srbije po elementarnim nepogodama.

U Albaniji smrtno stradali otac i sin

Nakon 16 sati potrage, pronađena su tijela dvije osobe, oca i sina, koji su nestali jučer nakon što je njihov automobil odnijela rijeka nedaleko od Skadra, prenio je Albanian post.

Obilne kiše od jučer su izazvale poplave širom Albanije, a najviše je pogođen sjever zemlje.

Jako nevrijeme prouzrokovalo je i probleme sa snabdijevanjem električnom energijom.
Zbog svega, u pripravnosti je 100 pripadnika Kopnene vojske i Baze podrške za civilne vanredne situacije.

U Hrvatskoj mirnije, u BiH moguće nevrijeme

Olujno nevrijeme zahvatilo je, u mnogo manjem omjeru, i Dubrovnik, u kojem je rušilo drveće, zbog čega su vatrogasci tog grada u noći sa subote na nedjelju imali šest intervencija uklanjanja stabala i grana.

Ipak, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za područje ove zemlje za 22. novembar jer se na području Hercegovine, te u jugozapadnim i centralnim dijelovima Bosne, očekuju jaki i olujni udari vjetra koji će, u pojedinim dijelovima zemlje, dostizati brzinu 85 km/h.

TRT Balkan / agencije