“Današnja aktivnost značajna je i zbog činjenice da je realizovana u mjesecu kada se obilježava rođenje poslanika Muhammeda”, rekao je muftija Nedžad ef. Grabus.      Foto: AA

Povodu obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana slijepih - dana bijelog štapa, Ured za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini obezbijedio je primjerke Kur’ana na Brajevom pismu za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Tim povodom danas je u prostorijama Muftijstva Sarajevo, uz prisustvo muftije Nedžada ef. Grabusa i savjetnika za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turkiye Yunusa Kelesa, uručeno 10 primjeraka Kur’ana na Brajevom pismu za korisnike nekoliko obrazovnih ustanova i udruženja.

Primjerke Kur’ana dobili su Fakultet islamskih nauka, Gazi Husrev-begova biblioteka, Gazi Husrev-begova medresa, Medresa "Osman ef. Redžović" u Visokom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Biblioteka Sarajeva, Orijentalni institut, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Savez slijepih Federacije Bosne i Hercegovine.

Grabus je istakao da je današnja aktivnost značajna i zbog činjenice da je realizovana u mjesecu kada se obilježava rođenje poslanika Muhammeda.

"Naši prijatelji iz Turske donijeli su nešto što je potrebno ljudima kojima je Allah dž.š. dao iskušenje da ne mogu vidjeti na ovome svijetu, a koji vjerovatno kroz snagu uma i srca svijet još snažnije vide nego mi koji imamo priliku vidjeti na ovome svijetu", rekao je Grabus, zahvalivši Ambasadi Turkiye u BiH.

Keles je također izrazio zadovoljstvo zbog prilike da uruče primjerke Kur'ana za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini te kako je ovo samo jedan u nizu projekata.

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS i predsjednik Saveza slijepih Federacije BiH, kazao je kako se trude da slijepim ljudima približe i oblast koja se odnosi na vjeru i religiju, ne samo islam već i druge vjere u BiH.

"Već duže vrijeme sarađujemo i s Islamskom zajednicom i Međureligijskim vijećem. Trudimo se da slijepim ljudima približimo i oblast koja se odnosi na vjeru i religiju, ne samo islam već sve religije koje imamo u BiH. Ovo je vrlo značajan projekat i zbog toga što sutra obilježavamo 15. oktobar. Radit ćemo na promociji Kur’ana na Brajevom pismu", rekao je Zuko, zahvalivši Muftijstvu i Republici Turkiye.

TRT Balkan / agencije