Stoltenberg: Potrebna je zajednička borba protiv terorističke prijetnje      Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, istakao je da se moraju riješiti sve sigurnosne prijetnje s kojima se suočavaju, „i sa agresivnijom Rusijom i sa terorističkom prijetnjom“.

Stoltenberg i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske Pekka Haavisto i Ann Linde, održali su pres-konferenciju u Briselu, nakon ceremonije potpisivanja protokola o pristupanju Alijansi. Oni su odgovarali na novinarska pitanja u vezi s trilateralnim memorandumom Švedske i Finske s Turkiye, prema kojem su se dvije zemlje obavezale riješiti zabrinutost Ankare o njenom stavu prema terorističkim organizacijama PKK i FETO.

Stoltenberg je kazao da će dvije zemlje učestvovati u radu NATO-a pod statusom „gosti“.

Zahvaljujući se Turkiye, Finskoj i Švedskoj na njihovim konstruktivnim stavovima, Stoltenberg je kazao da je trilateralni Memorandum, potpisan na Samitu u Madridu, graditelj današnjice.

Navodeći da je borba protiv terorizma na vrhu agende NATO-a, Stoltenberg je izjavio: „Trilateralni Memorandum osigurava dobru platformu za ubrzavanje saradnje u borbi protiv terorizma.“

Stoltenberg se osvrnuo i na deportacije i ekstradicije, pozdravljajući činjenicu da Memorandum uključuje i ova pitanja, pri čemu je dodao da bi za NATO u cijelosti bilo od koristi ako tri zemlje budu sarađivale u ovome.

“Najbolji način da osvojimo umove i srca jeste da se udružimo protiv svih sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavamo. I prema agresivnijoj Rusiji i, naravno, prema terorističkoj prijetnji”, istakao je Stoltenberg.

TRT Balkan