Ohrabrio je sve strane da izbegnu svaku retoriku mržnje i da sva nerešena pitanja reše putem dijaloga.     Foto: AA

KFOR je spreman da reaguje ukoliko to situacija na severu Kosova bude zahtevala, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu.

Stoltenberg je istu poruku poslao i nakon sastanka koji je prethodno imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uoči sutrašnjeg dijaloga na visokom nivou u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Šef NATO-a je, na konferenciji za novinare sa Kurtijem, kazao da pozdravlja poboljašanje situacije na terenu na severu Kosova, kao i da treba izbeći bilo kakvu vrstu eskalacije. Istakao je da KFOR ima redovne patrole i na severu Kosova i da samo njihovo prisustvo doprinosi deeskalaciji situacije. Dodao je da u slučaju potrebe trupe mogu biti i povećane.

“Naše delovanje će biti proporcionalno, odmereno, jasno i učinićemo sve što je potrebno da sprečimo bilo kakvu vrstu eskalacije kako bismo obezbedili slobodu kretanja i bezbednost svih zajednica na Kosovu”, naglasio je Stoltenberg.
Ohrabrio je sve strane da izbegnu svaku retoriku mržnje i da sva nerešena pitanja reše putem dijaloga.

“To isto sam rekao i predsedniku Vučiću”, kazao je Stoltenberg, dodavši da je neutralnost važna za uspeh misije i da je za NATO važno da Priština i Beograd pronađu rešenje kroz dijalog.

Stoltenberg je podsetio da KFOR ima više od 3.700 trupa iz 20 zemalja NATO-a i iz sedam partnerskih država, te da je potpuno posvećen svom mandatu prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Stoltenberg je pozvao srbijanske i kosovske lidere da pokažu fleksibilnost i uključe se u konstruktivan razgovor na predstojećem sastanku jer je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU pravi put za pronalaženje rešenja.

Premijer Kurti je je rekao da su odluke Vlade Kosova o reciprocitetu na lične karte iz Srbije te o preregistraciji ilegalnih tablica sa oznakama kosovskih gradova na RKS tablice zakonite i ustavne.

“Mi smo oduku o preregistraciji ilegalnih tablica doneli u junu. U tom pravcu pokrenuli smo kampanju da informišemo srpske građane, uveli smo olakšice, neće biti plaćanja taksi i carine”, kazao je Kurti.

Dodao je da se Srbija 2018. godine složila da neće više proizvoditi takve tablice, te da se četiri godine kasnije implementira ono što je zakonsko.

“Nema drugog načina i smatram da je to u korist svih”, kazao je Kurti.

Istakao je i da Kosovo ima profesionalnu policiju, dok su s druge strane na severu ilegalne srpske strukture, koje su se pretvorile u bande. Premijer je poručio da Kosovo ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji, te da su do sada uhapšene desetine kriminalaca iz organizovanih kriminalnih grupa u kojima ima i Albanaca i Srba.

Kurti je kazao da Kosovo deli evroatlantske vrednosti sa NATO-om i EU i da traži članstvo u NATO-u. Izrazio je duboku zahvalnost NATO-u koji na Kosovu obezbeđuje mir i stabilnost. Naglasio je da su zahvaljujući odličnoj saradnji sa KFOR-om, Kosovske bezbedonosne snage postigle visok nivo spremnosti, pa su učestvovale i u mirovnim misijama, kao što je bila ona u Avganistanu.

Kosovski premijer je naglasio da su pretnje i izazovi s kojima se suočava danas NATO, iste i za Kosovo zbog štetne agende Rusije na Balkanu.

Prethodno je predsednik Srbije Vučić nakon sastanka sa Soltenbergom rekao da Srbija poštuje misiju KFOR-a, što ne znači da se sve stvari moraju posmatrati iz iste perspektive. Kazao je da je kritične večeri, 31. jula, načelnik Generalštaba Vojske Srbije po njegovom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a, što je značajno uticalo na smirivanje tenzija i na ublažavanje krize na severu Kosova.

Vučić je, takođe, kazao da će sutra razgovori u Briselu biti teški, pošto Beograd i Priština gotovo ni u čemu nisu saglasni.

Istakao je opredeljenost Srbije za poštivanje međunarodnog prava, uključujući rezolucije Ujedinjenih nacija i Briselski sporazum o principima normalizacije odnosa.
Pohvalio je ulogu KFOR-a u osiguravanju stabilnosti u regiji i istakao da Srbija uz očuvanje neutralnosti namerava da ojača saradnju s NATO-om i izbegne eskalaciju.

Lokalni Srbi su 31. jula postavili blokade na putevima na severu Kosova u znak protesta zbog najave početka primene mere reciprociteta na lične karte, odnosno izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao i o početku preregistracije srbijanskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice. Nakon diplomatske intervencije Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Kosova je odlučila da sprovođenje tih odluka odloži za 1. septembar.

TRT Balkan / agencije