Stoltenber je naglasio da će ostati u kontaktu s Beogradom i Prištinom.     Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijom o nedavnim tenzijama na sjeveru zemlje.

"Razgovarao sam s Albinom Kurtijem o nedavnim tenzijama na Kosovu i kontinuiranoj važnosti prisustva naše misije KFOR. Sve strane moraju ostati smirene, izbjegavati jednostrane poteze i podržavati dijalog pod posredništvom Evropske unije", poručio je Stoltenberg na Twitteru.

On je naglasio da će ostati u kontaktu s Beogradom i Prištinom.

Napetosti na sjeveru Kosova potaknute su odlukom Prištine da recipročnim mjerama, umjesto identifikacijskih dokumenata i registarskih tablica izdatih u Srbiji, izdaje tromjesečne ulazno-izlazne dokumente za državljane Srbije koji dolaze na teritoriju Kosova, a tablice sa srbijanskim oznakama kosovskih gradova zamijeni oznakama RKS.

Srbi na sjeveru Kosova 31. jula su blokirali magistralne puteve prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, uoči stupanja na snagu odluke o registarskim tablicama i dokumentima iz Srbije.

Nakon barikada na putevima i pregovaranja s inostranim partnerima, Vlada Kosova u ponedjeljak se obavezala da primjenu mjera odgodi do 1. septembra. Nakon odluke Vlade Kosova, uklonjene su magistrale na putevima, a granični prelazi na sjeveru Kosova su ponovo otvoreni.

TRT Balkan / agencije