Tema sastanka bila je i aktuelna situacija u Evropi izazvana sukobom Rusije i Ukrajine, koja ostavlja trag na cjelokupnu Evropu i posebno utječe na energetsku krizu.     Foto: AA

Kako je saopćeno na web-stranici Skupštine Srbije, Stefanović je istakao da je Turkiye jedna od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i ukazao na značaj turskih investicija u Srbiji, koje su iz godine u godinu sve veće i prisutnije. On je posebno naglasio značaj dobre energetske saradnje dvije zemlje.

Sagovornici su ocijenili da postoji značajan napredak u oblasti turizma, osvrnuvši se na sve bolju aviokonekciju između dvije zemlje. O dobrim odnosima dviju zemalja svjedoče i uzajamne posjete visokih državnih zvaničnika.

Stefanović je upoznao ambasadora Aksoya sa situacijom na Kosovu i, kako se navodi u saopćenju, da je zvanični Beograd spreman za politički i tehnički dijalog s Prištinom, ali da Srbija ne može prihvatiti uslove koji bi značili priznavanje nezavisnosti Kosova.
Saopćeno je kako je tema sastanka bila i aktuelna situacija u Evropi izazvana sukobom Rusije i Ukrajine, koja ostavlja trag na cjelokupnu Evropu i posebno utječe na energetsku krizu.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti unapređenja parlamentarne saradnje, kroz uzajamne posjete članova odbora za vanjske poslove i članova zastupničkih grupa prijateljstva dva parlamenta.

TRT Balkan / agencije