Razgovaralo se o konkretnim koracima saradnje Srbije i Albanije u oblasti turizma.     Foto: AA

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro Furki razgovarale su danas u Beogradu o konkretnim koracima saradnje u oblasti turizma.

Matić je istakla da je ovo prvi sastanak posle potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti turizma u Ohridu i da Srbija i Albanija žele da unaprede saradnju i zajedno nastupaju na dalekim tržištima poput Kine i ostalih država Azije.

Matić je najavila da srbijanska nacionalna avio kompanija "Er Srbija" planira direktne letove za Kinu krajem ove godine.

"Smatramo da bi zajednički nastupi značajno doprineli povećanju dolaska turista u ovaj region", rekla je Matić.

Ona je dodala da je prošlogodišnja turistička sezona u Srbiji pokazala adaptibilnost i da je turizam u regionu opstao zahvaljujući domaćim turistima i dobroj regionalnoj povezanosti. Istakla je da Srbija beleži rast broja domaćih i stranih turista za više od 63 odsto i da je u prva četiri meseca ostvareno više od 1,7 miliona dolazaka i pet miliona noćenja.

Mirela Kumbaro Furki rekla je da saradnja Srbije i Albanije nije samo politička, već da ona postoji i u privatnom sektoru i da to doprinosi da turizam ima dobre rezultate i da je na putu uspeha. Ona je rekla da je Albanija u 2019. godini, koja se pamti kao jedna od najboljih turističkih godina, imala 6,4 miliona turista.

"U 2021. za koju se očekivalo da bude dobra godina, imali smo 5,6 miliona turista, turisti iz Srbije su bili značajan deo turista, zabeležen je veliki rast od 110 odsto u odnosu na 2019. godinu. To je rezultat bolje komunikacije", rekla je Kumbaro Furki i dodala da inicijativa "Otvoreni Balkan" stvara duh komunikacije neophodan za turizam.

Kako je rekla, u prvih pet meseci ove godine Albanija ima povećanje turista od 55 odsto i 20 odsto povećanja turista iz Srbije.

AA