Slovenski premijer Robert Golob će tražiti kandidatski status za BiH     Foto: Reuters

Završavajući dvodnevni "posjet upoznavanja" s institucijama u Briselu, tokom kojeg je razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, a onda i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, novi je slovenski premijer u izjavi za novinare kazao kako će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidatkinje, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive.

Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatkinje dobije i BiH, realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će "pobijediti razum", kazao je slovenski premijer.

"Nadam se da će pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima", rekao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvo u EU Charlesu Michelu uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

U pismu se Pahor zauzeo za dodjelu statusa kandidatkinje u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uvjeta, ustvrdivši da bi to u BiH ojačalo proevropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države evropskim normama. Upozorio je na opasnost da BiH, nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldaviji, ostane izvan fokusa EU.

S Pahorovom ocjenom da BiH zbog posebne situacije zaslužuje da postane kandidatkinja za članstvo bez uvjeta, odnosno prije predviđenih tehničkih postupaka, složio se i premijer Robert Golob, istaknuvši i važnost bržeg procesa integriranja svih država Zapadnog Balkana.

"Vjerujemo da Zapadni Balkan zaslužuje poseban tretman kao Ukrajina, Moldavija i Gruzija, posebno one države koje su bile u ratu, a same nisu odgovorne za to što ne mogu ispuniti tehničke uvjete", kazao je u Briselu slovenski premijer.

HINA