Poruka sa panela: “FETO je opasnost ne samo za Turkiye, već i za ostale države u svijetu.”     Foto: AA

Izložbu u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”, a u koordinaciji s Ambasadom Republike Turkiye u BiH, obišli su zvaničnici nekoliko turskih institucija, uključujući ambasadora Turkiye u Sarajevu Sadika Babura Girgina.

Posjetiocima su dostupni i priručnici ”FETO, teroristička organizacija koja se skriva iza zloupotrebe vjere“, napisani na bosanskom jeziku, a u kojima su dostupne informacije o aktivnostima i prijetnji koju FETO predstavlja ne samo za Turkiye, nego za svaku zemlju u kojoj je aktivan.


Teroristička organizacija FETO predstavlja prijetnju i problem za cijeli svijet


Posebna pažnja se mora obratiti na djelovanje terorističke organizacije FETO, jer oni ne biraju načine. Koriste sva moguća sredstva kako bi postigli svoje podle ciljeve, poručeno je s panela koji je organizirao Institut "Yunus Emre" s Ambasadom Turkiye u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

Govornici na panelu u glavnom gradu BiH bili su ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, savjetnik za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turkiye u BiH Mehmet Erdogan i rektor Univerziteta Necmettin Erbakan prof. dr. Cem Zorlu.

Prije početka panela prikazan je kratki video o svjedočenjima i iskustvima studenata iz Bosne i Hercegovine koji su se zadesili u noći pokušaja puča u Turkiye. Ambasador Girgin u obraćanju je posebno istakao značaj koji su odigrali građani Turkiye koji su u noći pokušaja puča položili živote kao šehidi u odbrani svoje države, njenih institucija i demokratije.

"Okupili smo se ovdje kako bismo se prisjetili naših šehida od 15. jula, jer da nije bilo njih i da nisu žrtvovali svoje živote, danas bismo imali drugačiju Turkiye koja bi bila pod vlašću nekog drugog i ne bismo imali Turkiye koja pomaže drugima kada im je potrebna pomoć i koja je uvijek tu za druge", kazao je Girgin.

Poručio je da FETO ne bira način i metode te da je to teroristička organizacija koja nema karakter, kojoj ništa nije sveto i koja je umiješana u razna krivična djela u svijetu.

“Koriste sva moguća sredstva kako bi postigli svoje ciljeve. Koriste i ono najvrednije, a to su ljudi, mladi ljudi, djeca, kako bi ostvarili svoje ciljeve. U Turkiye je u velikoj mjeri iskorijenjeno njihovo djelovanje, ali u drugim državama još provode svoje ciljeve i ideje. Oni su i kriminalna organizacija umiješana u razna krivična djela u svijetu, u različite finansijske malverzacije u Rumuniji i Sjedinjenim Američkim Državama gdje im se sudi. FETO nije samo problem Turkiye, nego i cijelog svijeta", kazao je ambasador Girgin, dodajući da je zato važno biti oprezan kako se ne bi dozvolilo da FETO ostvari svoje ciljeve i namjere.

Savjetnik za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turkiye u BiH Mehmet Erdogan je podsjetio da korijeni terorističke organizacije FETO sežu sve do 1970-ih godina kada je osnovana s ciljem da sruši Turkiye i njenu demokratiju.

"Učenicima i studentima su tada pružali razne mogućnosti kako bi im isprali mozak i kako bi ih iskoristili za svoje prljave ciljeve. Teroristička organizacija FETO je na razne načine pokušavala da naruši demokratiju u Turkiye", kazao je Erdogan.

Napomenuo je da je FETO godinama infiltrirao svoje ljude u državne institucije kako bi ostvario svoje podle ciljeve, a u noći pokušaja puča su odlučili djelovati protiv države.

"Njihove vođe i čelnici su tada donijeli odluku da se izvede pokušaj puča, ali je turski narod pokazao veliko zajedništvo i slogu i izašao na ulice i trgove protiv ovog izdajničkog pokušaja puča. Te noći su teroristi FETO-a napali goloruki narod, ali je turski narod na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izašao na ulice i pokazao neviđenu ljubav prema svojoj državi i odbranili su demokratiju u Turkiye", rekao je Erdogan, dodajući da turski narod nije dozvolio da se pogazi i uništi sav napredak koji je Turkiye postigla prethodnih godina.

Rektor Zorlu je u obraćanju izjavio da iza terorističke organizacije FETO ne stoji samo jedan čovjek nego i velike sile svijeta.

"Nemoguće je da samo jedan čovjek stoji iza ove organizacije. Iza nje stoje velike sile koje vladaju svijetom i koje imaju cilj da načine štetu Turkiye. FETO je koristio vjeru za ostvarivanje svojih ciljeva, zloupotrijebili su religiju. Moramo biti vrlo oprezni, naši zvaničnici, profesori, svi mi, moramo paziti na našu djecu i gdje šaljemo djecu kako se ne bi ovako nešto ponovo dogodilo", rekao je Zorlu.

U sklopu programa su također uručene nagrade učenicima za najbolje literarne radove na takmičenju o temi “15. juli – Pobjeda demokratije u Turkiye”, održanog u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu.

Pored panela, na mezarju Kovači i Gazi Husrev-begovoj džamiji bit će održan vjerski program. Na Baščaršiji će u večernjim satima biti održano prikazivanje kratkog filma o 15. julu, a potom projekcija turske zastave na Vijećnici, te zajednička fotografija učesnika programa ispred Vijećnice.

Izložba u trgovačkom centru Sarajevo City Center

U trgovačkom centru Sarajevo City Center (SCC), u glavnom gradu Bosne i Hercegovine postavljena je izložba fotografije reportera Anadolu Agency zabilježene tokom pokušaja puča u Turkiye, kojeg su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) izvela 15. jula 2016. godine.

Pored toga, prigodnim transparentom na displeju objekta obilježava se godišnjica pokušaja puča u Turkiye.

Izložba, postavljena i na Baščaršiji organizirana je u koordinaciji s Ambasadom Republike Turkiye u BiH.

Danas će u Turkiye i inostranstvu, uključujući zemlje Balkana biti organiziran niz programa povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča 15. jula, dana kada se hrabri turski narod suprotstavio pučistima i zaustavio ih u njihovoj namjeri da zauzmu zemlju.



AA