Španski premijer jasno je uputio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.     Foto: AA

Članovi Predsjedništva Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić su dočekali Sancheza, nakon čega je uslijedio sastanak, a potom obraćanje javnosti.

Španski premijer je tom prilikom apelovao na političare u BiH da postignu dogovor koji bi osigurao da zemlja bude funkcionalna i da tako sebi otvori put ka članstvu u euroatlantskim integracijama, naglasivši da moraju pokazati odgovornost prema građanima.

"Potrebno je smanjiti napetosti i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, naći dobra rješenja za otvorena pitanja, što će uvijek imati podršku međunarodne zajednice, i moraju se imati u vidu interesi građana kako bi imali bolji život", kazao je Sanchez.

Dodao je da Španija tradicionalno snažno podržava teritorijalni integritet BiH i ulazak države u Evropsku uniju.

Kako je kazao, političari u BiH trebaju iskoristiti priliku koja im se nudi već ove jeseni jer sve političke snage u EU žele deblokadu političkih procesa u zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka sa Sanchezom posebno naglasio odlične odnose između dvije države te se zahvalio na podršci da BiH dobije kandidatski status u EU.

"Želim da vas obavijestim da je Sanchez na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna snažno podržavao kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu i želim mu se ovdje posebno zahvaliti na tome. To je za Bosnu i Hercegovinu jako važno. Kraljevina Španija u drugoj polovini sljedeće godine preuzima predsjedavanje EU-om, i ja se nadam da će Bosna i Hercegovina do tada postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Džaferović.

Dodao je da je španski premijer jasno uputio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Istakao je da se Bosna i Hercegovina ne može vraćati nazad nego samo dodatno unapređivati i dalje izgrađivati institucije u zemlji.

Nakon posjete Sarajevu premijer Sanchez je otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s gradonačelnikom Mariom Kordićem, a tokom posjete planirano je da njih dvojica odaju počast i polože vijenac na spomen-obilježje španskim vojnicima koji su poginuli u BiH od 1992. do 1995. godine kao pripadnici zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Sanchez je u Beogradu u petak počeo balkansku turneju i prvi je španski premijer koji boravi u posjeti Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, gdje je od 1997. do 1999. bio šef ureda visokog predstavnika Ujedinjenih naroda, sunarodnjaka Carlosa Westendorpa.

TRT Balkan / agencije