"Zapadni Balkan predstavlja značajno tržište sa ogromnim potencijalnim pravima za mogućnosti ulaganja i u sektorima saobraćaja, energetike, turizma i drugih“, naglasio je Ross.     Foto: AA

U Prištini se danas održava Samit Zapadnog Balkana “The Western Balkans Summit 2022’’ na kojem se diskutuje o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu i povećanju cijena koje vodi svijet u višestruke krize. Organizator Samita je The Economist u saradnji s Uredom premijera Kosova.

Urednik The Economista, Alasdeir Ross, rekao je da trenutno živimo u nestabilnom i turbulentnom svijetu i ono kroz šta Evropa trenutno prolazi je najveći izazov od Drugog svjetskog rata.

Ross je naglasio da Zapadni Balkan ima ključnu ulogu u promovisanju mira, saradnje i jedinstva. Prema njegovim riječima, zemlje regiona će morati rješavati regionalne sukobe i olakšati reforme koje smanjuju jaz za najrazvijenijim dijelom Evrope.

"Zapadni Balkan predstavlja značajno tržište sa ogromnim potencijalnim pravima za mogućnosti ulaganja i u sektorima saobraćaja, energetike, turizma i drugih“, naglasio je Ross.

Kosovski premijer Albin Kurti je na otvaranju Samita, govoreći o dostignućima vlade Kosova, pomenuo borbu protiv kriminala i korupcije, te je istakao da je Kosovo poboljšalo svoju poziciju za 17 mjesta u indeksu korupcije koji objavljuje “Transparency International”.

Kurti je naglasio da je vladavina prava jedan od najvažnijih demokratskih elemenata.

"Naš napredak u demokratizaciji jednak je našem ekonomskom napretku. Prošlu godinu smo završili s povećanjem bruto domaćeg proizvoda od 10,7 odsto i rastom od 83,6 odsto izvoza prehrambenih proizvoda, pića, tehnološkog sektora, kože, tekstila i prerade drveta i metala. Strane direktne investicije su povećane za 47,6 odsto, a poreski prihodi za 34 odsto, bez promene fiskalne politike. Otvorili smo više od 25 hiljada novih radnih mjesta i ovogodišnji budžet je najveći u historiji naše zemlje“, rekao je on.

Kurti je govorio i o dešavanjima oko ruske agresije na Ukrajinu, ističući da Srbija i dalje odbija da uvede sankcije Rusiji. On je ocijenio da Rusija da je demokratska zemlja ne bi napala Ukrajinu, kao što ni Srbija da je prava demokratija ne bi predstavljala veliku prijetnju miru u našem regionu.

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je u svom govoru rekao da je u ovim trenucima, kada se geopolitička situacija u svijetu promijenila poslije rata u Ukrajini, Evropska unija podijeljena.

"Šta god da je na stolu, šta god da je na dnevnom redu, Evropska unija je podijeljena ili oklijeva, ili odgađa neophodne odluke, a to je u mojim očima trenutno katastrofa. Jer, ostali dijelovi ovog multipolarnog svijeta su ubijeđeniji, odlučniji i aktivniji u svom pravcu, što je, gledano mojim očima, ponekad veoma opasno“, naglasio je Schulz.

Schulz je kritikovao neučešće Srbije u usaglašavanju vanjske politike Evropske unije u odnosu na sankcije Rusiji, ocijenivši da "ne možete tražiti članstvo u EU i kršiti principe EU kao što to čini Beograd".

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da su prioriteti države koju predstavlja mir, sigurnost i prosperitet na Zapadnom Balkanu. On je na Samitu Zapadnog Balkana rekao da ovi elementi treba da budu primarni i za države Evropske unije, te da svi trebaju da rade na tome da se ovaj region pogura naprijed i na njegovoj većoj ekonomskoj integraciji. Hovenier je pozvao na završetak procesa integracije zemalja regiona u NATO.

Bivši premijer Grčke George Papandreou, koji se uključio videolinkom, rekao je da države Zapadnog Balkana imaju za cilj da budu uključene u Evropsku uniju i sanjaju o povećanju prosperiteta i mirnom suživotu.

Papandreuou je, vezano za situaciju u kojoj se našla Evropa nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ocijenio da je očigledno da je Evropa sada vidjela da je proces pristupanja više nego važan i da ovo treba iskoristiti za stvaranje zamaha. On je, između ostalog, pozvao države Zapadnog Balkana da više međusobno sarađuju radi brže integracije u EU, kao i njihovog razvoja.

Na ovom Samitu učestvuju visoki zvaničnici Evropske unije i SAD-a, šefovi država iz regiona, međunarodnih institucija, poslovni i finansijski lideri, akademici i drugi.



TRT Balkan / agencije