Ovo je prvo proširenje ruskog popisa "neprijateljskih" zemalja.    Foto: AP

Prema ovoj listi, Rusija je na svoj popis takozvanih "neprijateljskih" zemalja dodala pet evropskih država, za koje Vlada Rusije navodi da su poduzele "neprijateljske" akcije.

Prema ažuriranom popisu ruske vlade, pored Hrvatske, tu su i Grčka, Slovenija, Slovačka i Danska. Svih pet navedenih zemalja izrazilo je snažnu podršku Ukrajini nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Na listi su, između ostalih, Albanija, Andora, Australija, Velika Britanija, uključujući Angvilu, Britanski Djevičanski otoci, Gibraltar, zemlje članice EU, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Sjeverna Makedonija, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska i Japan.

"Slovenija i Hrvatska neće moći zapošljavati radnike u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", navodi se u vladinoj uredbi.

Ovo je prvo proširenje ruskog popisa "neprijateljskih" zemalja.

Ruska vlada je upozorila da bi mogla dodatno proširiti svoj popis, "uzimajući u obzir trenutne neprijateljske akcije stranih država protiv ruskih misija u inozemstvu".

Zaseban popis "neprijateljskih" zemalja nameće ekonomska ograničenja za 48 uglavnom zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije uvedene Rusiji zbog njene ovogodišnje invazije na Ukrajinu.

Moskva je zahtijevala da zemlje s tog popisa izvrše isplate duga u rubljama i dobiju odobrenje vlade za korporativne poslove uz nametanje viznih ograničenja za svoje građane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u maju je zabranio ekonomske odnose sa sankcioniranim pojedincima iz "neprijateljskih zemalja", kao odgovor na zapljenu zapadnih sredstava u inozemstvu.

Ruska vlada je upozorila da bi mogla dodatno proširiti svoj popis, "uzimajući u obzir trenutne neprijateljske akcije stranih država protiv ruskih misija u inozemstvu".

TRT Balkan / agencije