S vatrenom stihijom na Krasu danas bori se 1.631 osoba, među kojima nešto više od 1.100 vatrogasaca.     Foto: Hina

U Bosni i Hercegovini je aktivno nekoliko požara, a požar u kanjonu Hrčavke, na području Nacionalnog parka Sutjeska, jučer je stavljen pod kontrolu, ali ga je vjetar ponovo aktivirao. Požar je izbio na vrlo nepristupačnom terenu, te je gašenje uz pomoć Helikopterskog servisa entiteta Republike Srpske nastavljeno jutros.

“Piloti već drugi dan nadlijeću požarište i bez njihove pomoći ovo bi davno izmaklo kontroli", rekao je direktor Nacionalnog parka Aleksandar Kovač, dodajući da su ekipe koje su noćas dežurale na požarištu uspjele zadržati vatrenu stihiju u kanjonu rijeke.
Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović kazao je da se ulažu maksimalni napori da se vatra ne proširi na dio Zelengore, te je apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

Osim toga, požar na Boračkom jezeru u Konjicu traje već deveti dan, a aktivan je i krak u kanjonu Neretve na nepristupačnom terenu. Kako su u nedjelju objavili iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK, požar je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom.
Iz Republičke uprave civilne zaštite objavili su također da je izuzetno teška situacija sa požarom u Parku prirode Blidinje, napominjući da je opožarena površina velika i da prijeti da ugrozi samostan.

Također, kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, požar na Čvrsnici i dalje se širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem te stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije, visokih temperatura i vjetra. Upozoreno je da je ugrožen Park prirode Blidinje, kao i vikend naselja, te Planinarski dom Masna Luka.

U popodnevnim satima potrebna je zračna pomoć više helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, helikoptera Helikopterskog servisa RS-a i kanadera Republike Hrvatske, koji su i proteklih dana pomagali u gašenju požara.

Na Blidinje su stigli vatrogasci iz mnogih drugih područja, iz Kantona Sarajevo, Tomislavgrada, Posušja, Rakitnog, Širokog Brijega, Mostara te pripadnici gorskih službi spašavanja.

Slovenija se također već sedmicu dana suočava sa najvećim požarom u svojoj historiji, a sa vatrenom stihijom se bori više od hiljadu vatrogasaca, javila je Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije.

S vatrenom stihijom na Krasu danas se bori 1.631 osoba, među kojima nešto više od 1.100 vatrogasaca, 140 pripadnika slovenske vojske, 260 drvosječa i ostali pripadnici snaga za zaštitu i spašavanje Uprave za zaštitu i spašavanje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane. U zraku je i deset slovenskih i stranih aviona koji pomažu u gašenju požara.

Kako je kazao glasnogovornik vatrogasne službe Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, a vatrogasci su se uglavnom fokusirali na zapadni dio požarišta prema mjestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu.

Oko 4 sata jutros na tom području je padala kiša, ali prema Okornovim riječima, nije izazvala veće promjene na tlu.Vojska pomaže dronom

Slovenska vojska pomaže u gašenju požara i dronom koji je opremljen termovizijskom kamerom, što mu omogućava da leti iznad požara i otkriva moguća nova žarišta koja se mogu brzo rasplamsati nakon snažnog vjetra. Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

"Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši. Stižu nove jedinice, najavljuje se i podrška iz zraka", kazao je Okorn. Vlasti su i dalje oprezne s prognozama za danas, posebno zbog najavljenog nevremena i bure.

Vojska pomaže dronom

Slovenska vojska pomaže u gašenju požara i dronom koji je opremljen termovizijskom kamerom, što mu omogućava da leti iznad požara i otkriva moguća nova žarišta koja se mogu brzo rasplamsati nakon snažnog vjetra. Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

TRT Balkan