Prvi traktor pred zgradu Pokrajinske vlade na Bulevaru Mihajla Pupina stigao je oko podneva.    Foto: AA

Nezadovoljni zbog stanja u poljoprivredi, više desetina poljoprivrednika danas je traktorima došlo u Novi Sad i blokiralo ulaz u zgradu Pokrajinske vlade Vojvodine, čime su se pridružili protestima koje su poljoprivrednici organizovali u čitavoj Srbiji sa zahtevom da se popravi odnos države prema ovoj oblasti proizvodnje hrane.

Prvi traktor pred zgradu Pokrajinske vlade na Bulevaru Mihajla Pupina stigao je oko podneva, a nešto kasnije, zaobilazeći policijske blokade pridružili su mu se i drugi paori sa svojom poljoprivrednom mehanizacijom. Više od 30 traktora zauzelo je čitavu desnu traku bulevara čime je praktično blokiran ulazak u zgradu Pokrajinske vlade.

Nezadovoljni poljoprivrednici najavili su da će protest trajati do sutra, odnosno dok im se ne obrati ministar poljoprivrede sa saradnicima, a ukoliko to izostane najavljuju blokadu Novog Sada.

Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz sela Nadalj u opštini Srbobran, i član Inicijative za opstanak poljoprivrede rekao je da su protesti rezultat izuzetno lošeg stanja u poljoprivredi uzrokovanog niskom cenom poljoprivrednih proizvoda i sušom, te velikim troškovima poljoprivredne proizvodnje. Kao otac četvoro dece koji se isključivo bavi poljoprivrednom proizvodnjom, Grujić ističe da je ovakvo stanje u poljoprivredi neodrživo, jer je usled suše rod kukuruza, soje i šećerne repe gotovo potpuno spržen, dok se, kako kaže, “suncokret još nekako drži“.

Poljoprivrednici traže da se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom utvrdi stanje suše u Srbiji i da se po opštinama i regionima proglasi stanje elementarne nepogode, kako bi poljoprivrednici koji su kreditno zadužen mogli da dobiju prolongiranje rate kredita, a oni koji su osigurali letinu da mogu da naplate naknadu štete. Paori traže regresirano gorivo u količini od 100 litara bez akciza, subvencije od 300 evra po hektaru obradive zemlje, uz korekcije iznosa subvencija za stočarstvo i povrtlarstvo, bolji odnos prema seljaku što se tiče kontrole uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Pošto je policija svim vozačima traktora koji su se parkirali ispred zgrade Pokrajinske vlade ispisala prijave, paori su spisak zahteva proširili za još jedan, a to je da Ministarstvo unutrašnjih poslova stornira ove prijave i napismeno o tome obavesti one kojima su prijave pisane.

Grujić ističe da se neće vraćati nazad svojim kućama dok se ne dogovore o rešavanju nagomilanih problema sa nadležnim ministarstvom.

​​​​​​​Oko 16 sati pred poljoprivrednike u Novom Sadu došao je i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović sa saradnicima, koji je izrazio razumevanje za zahteve poljoprivrednika. Sastanak se odvija ispred zgrade Pokrajinske vlade.

TRT Balkan / agencije