“Nije vrijeme za odlazak na posao, nego na demonstracije”, istakli su prisutni građani.     Foto: Fena

Blizu 7000 građana, kako je objavio MUP Kantona Sarajevo, jučer je dostojanstveno iskoristilo svoje domkratsko pravo prisustvom na protestima, gdje su poslane poruke jedinstva i zaštite države.

Dio građana, njih 30-ak, noć je provelo ispred zgrade OHR-a. Njima su građani tokom noći donosili vodu i hranu, a obezbijeđene su im i deke, stolice i druge stvari koje su im bile potrebne tokom noći.

Novi protest je počeo jutros u 9 sati a demonstranti kažu da neće napustiti prostor ispred OHR-a dok im se ne obrati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
“Nije vrijeme za odlazak na posao, nego na demonstracije”, istakli su prisutni građani.

Prvi je na proteste jučer pozvao Dervo Sejdić, koji je također prenoćio ispred zgrade OHR-a i jutros nastavio s protestima. Kako je sinoć izjavio, sada je trenutak da se odbrani BiH i, ukoliko to ne bude učinjeno, nećemo lako sanirati posljedice.

Protest danas nastavljaju bez političara

Građanima su se jučer pridružili brojni politički subjekti, budući kandidati te predstavnici i lideri građanskih i nacionalnih političkih stranaka.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić naveo je da je jučer, u prisustvu svojih najbližih saradnika, obavio telefonski razgovor s visokim predstavnikom u BiH Christianom Shmidtom. Rekao je da mu je Schmidt u razgovoru nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, ali građani su odlučni da na protestima ostaju sve dok njima isto ne saopći sam visoki predstavnik.

Podsjećamo, građani su na proteste izašli zbog mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene u Izbornom zakonu BiH i Ustavu Federacije BiH, ali prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske.

Prema nacrtu, izmjene Ustava Federacije BiH se odnose na uvođenje cenzusa/praga od 3 posto zastupljenosti konstitutivnih naroda za delegiranje u Dom naroda FBiH, izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiciju opcije vitalnih nacionalnih interesa.

TRT Balkan