Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH biće Zoran Tegeltija i Zukan Helez.         Foto: AA

Opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je reformski put, izjavila je u srijedu predsjedavajuća organa izvršne vlasti Borjana Krišto.

Krišto je na konferenciji za novinare izrazila zadovoljstvo zbog toga što su novi članovi Vijeća ministara izabrani u rekordnom vremenu nakon prošlogodišnjih Općih izbora i istakla da ih to obavezuje na odgovornost.

"Obavezuje nas odgovornost koju smo preuzeli nakon izbora prošle godine. Obavezuje nas da međusobno radimo na dijalogu da izgrađujemo povjerenje i radimo na stvaranju boljih uvjeta za sve koji žive u BiH", rekla je Krišto.

Istakla je da je "opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara BiH reformski put" i da državna vlast mora opravdati status kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, a koji je Bosna i Hercegovine nedavno dobila.

"Moramo krenuti u reforme kako bismo napravili iskorak na putu koji je bitan za BiH i kako bi država doista postala sigurna, politički stabilna i ekonomski jaka. Izgrađujemo političke, društvene i ekonomske odnose unutar BiH. Ono što ćemo raditi i na čemu ćemo insistirati jeste da imamo suradnju izvršne i zakonodavne vlasti, jer možemo činiti sve. Napredak, kada je u pitanju BiH, ne može biti bez sinergije ove dvije zakonodavne i izvršne vlasti", istakla je Krišto.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je u srijedu imenovanje novog saziva Vijeća ministara, čime je BiH gotovo četiri mjeseca nakon održanih Općih izbora dobila vladu.

Zastupnici su na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda potvrdili odluku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Na sjednici su zastupnici potvrdili imenovanje Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zorana Tegeltije (SNSD) za ministra finansija i trezora, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davora Bunoze (HDZ) za ministra pravde, Edina Forte (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Dubravke Bošnjak (HDZ) za ministricu civilnih poslova, Nenada Nešića (DNS) za ministra sigurnosti, Zukana Heleza (SDP) za ministra odbrane i Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Također je potvrđeno i imenovanje Ljiljane Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ivice Bošnjaka za zamjenika ministra sigurnosti, Slavena Galića za zamjenika ministra odbrane, Josipa Brkića za zamjenika ministra vanjskih poslova, Aleksandra Goganovića za zamjenika ministra odbrane, Ognjena Janjića za zamjenika ministra komunikacija i prometa, Marijane Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova, Elvira Mahmuzića za zamjenika ministra pravde, Muhameda Hasanovića za zamjenika ministra finansija i trezora, Duške Jurišić za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH biće Zoran Tegeltija i Zukan Helez.TRT Balkan / agencije