Svečanom ceremonijom u prisustvu visokih državnih zvaničnika i predstavnika zemalja učesnica je otvoren Međunarodni sajam turizma u organizaciji Turističke unije Kosova i pod pokroviteljstvom Opštine Priština.     Foto: AA

Svečanom ceremonijom u prisustvu visokih državnih zvaničnika i predstavnika zemalja učesnica danas je otvoren Međunarodni sajam turizma u organizaciji Turističke unije Kosova i pod pokroviteljstvom Opštine Priština.

Na Sajmu izlaže preko 200 turističkih kompanija iz deset evropskih zemalja, a pored Kosova, tu su još i Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Turkiye, Bugarska, Grčka, Slovenija, Hrvatska i Italija.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani u uvodnom govoru na otvaranju Sajma izjavila je da Kosovo ima izuzetan turistički potencijal sa raznim kulturnim mestima, arheološkim nalazištima i kultnim objektima.

„Ima još mnogo posla u oblasti turizma, s tim u vezi želim da pomenem digitalizaciju turističkih destinacija, što je jedan od glavnih ciljeva kosovskih institucija. Treba da težimo da Kosovo bude deo turističkih paketa Evrope, ne samo Balkana, omogućavajući turistima iz različitih zemalja sveta, sa svih kontinenata, da i našu zemlju imaju kao destinaciju“, naglasila je Osmani.

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi ocenila je da je turizam jedan od glavnih pokretača privrednog razvoja zemlje. Istakla je da je jedan od važnih prioriteta Vlade Kosova razvoj turističke infrastrukture.

“Naša Vlada aktivno radi na promociji naše zemlje, kao jako bitne turističke destinacije u celokupnom našem regionu. Kreiramo nove turističke proizvode i kampanje koje promovišu našu prirodnu lepotu, bogatu kulturu i gostoljubive ljude”, kazala je Redžepi.

Ona je istakla da Kosovo ima bogatu istoriju, umetnost i kulturnu baštinu, koja se ogleda u arhitekturi, tradicionalnoj muzici i narodnim nošnjama, dok prirodni resursi turistima nude razne aktivnosti, poput planinarenja, skijanja, biciklizma, pecanja i raftinga.

Predsednik Turističke unije Kosova Baki Hoti rekao je da je Kosovo napredovalo u organizovanju događaja kao što je sajam turizma, koji promoviše turizam, tradiciju i vrednosti zemalja učesnica.

“Cilj nam je da se Kosovo što više uključi u balkanske pakete i da imamo što više posetilaca“, naglasio je Hoti.

Sajam će biti otvoren za javnost do subote, 18. marta 2023. godine, a za posetioce su predviđeni popusti za turističke aranžmane i nagradne igre.

TRT Balkan / agencije