Trilateralni sastanak održan je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH.            Foto: Twitter/ MFA_bih

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da je današnja posjeta šefova diplomacija Italije i Austrije Sarajevu pokazatelj da je BiH ponovo u fokusu, da joj dolaze važni gosti i da ima dobar momentum da u ovoj kalendarskoj godini napravi iskorake na evropskom putu.

Šef bh. diplomacije Konaković sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.

Trilateralni sastanak održan je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a tokom zajedničkog obraćanja novinarima Konaković je istakao da je ovo veoma važna posjeta iz prijateljskih zemalja koje čine puno za BiH na njenom evropskom putu.

“Smatramo ovu posjetu vrlo važnom zbog činjenice da su danas tu predstavnici prijateljskih zemalja koji čine puno za BiH na njenom evropskom putu, ali i zbog činjenice da se BiH ponovo vraća u fokus i da nam ponovo dolaze važni gosti. Moj dojam je da su nas predugo zaobilazili i naglašavam činjenicu da BiH ima momentum koji mora iskoristiti posebno u ovoj kalendarskoj godini“, kazao je Konaković.

Dodao je da je fokus na BiH vraćan zbog ruske agresije na Ukrajinu i zbog činjenice da se cijela evropska porodica okreće procesima u BiH i zbog opasnosti da se i ovaj dio Balkana ponovo ne aktivira u smislu loših dešavanja.

“To nas je dovelo da dobijanjem kandidatskog statusa, brzim formiranjem Vijeća ministara BiH, nadam se i brzom usvajanju budžeta možda već danas na sjednici Vijeća ministara BiH i onda brzo i u parlamentima do kraja marta i da krenemo u formalno ispunjavanje naših obaveza iz ovih 14 i drugih prioriteta koji bi značili naš napredak na evropskom putu. Još jednom naglašavam važnost ove kalendarske godine zato što će se izvještaj o napretku BiH usvajati nekada u oktobru“, kazao je Konaković.

Ističući kako BiH predugo nije činila ništa i kako je vrijeme da isporuči nešto od svojih obaveza na evropskom putu, Konaković je kazao da je na današnjem sastanku razgovarano o nizu tema, uključujući i ekonomske te mogućnost organiziranja ekonomskog foruma u Italiji.

“Jako nam puno znači dolazak prijatelja u BiH i to potvrđuje da se vraćamo na mapu interesa i da u ovoj godini imamo momentum. Još jedna važna stvar je da se naredne godine održavaju izbori za Evropski parlament, kada će fokus svih političkih giganata biti više na tom planu, nego li na vanjskoj politici i BiH“, kazao je Konaković.

On je na kraju pozvao sve političare u Bosni i Hercegovini da shvate da se sa nekoliko dobrih odluka ove godine mogu napraviti iskoraci na evropskom putu i da ozbiljno i predano rade, bez zapaljive retorike.

“Razgovarali smo danas o tome kako BiH mora i treba pratiti vanjsku politiku Evropske unije u smislu viznih i drugih politika poput odnosa spram agresije Rusije na Ukrajinu. EU to od nas očekuje zbog Sporazuma o pridruživanju, zbog kandidatskog statusa i svih usvojenih akata, Ustava i zakona. Obavezali smo se da pratimo politiku Evropske unije i ja sa čela ovog Ministarstva mogu reći da će se to u budućnosti i dešavati“, zaključio je Konaković.

TRT Balkan / agencije