Ministar Nahayan je izrazio interes UAE za ulaganja u BiH i regiju, kako bi se ojačala ekonomska saradnja i unaprijedili odnosi sa prijateljskim zemljama.      Foto: AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Zayeda Al Nahayana.

Domaćini susreta su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Al Nahayana, uz konstataciju da su ukupni bilateralni odnosi između BiH i UAE prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju čvrstu osnovu za dalji razvoj saradnje.

Obostrano su izražena očekivanja da će u narednom periodu doći do unapređenja saradnje dvije zemlje na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Ministar Nahayan je izrazio interes UAE za ulaganja u BiH i regiju, kako bi se ojačala ekonomska saradnja i unaprijedili odnosi sa prijateljskim zemljama.

Ovom prilikom, iskazao je spremnost UAE da se učine konkretni koraci ka unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dvije zemlje. U tom kontekstu, Nj.V. ministar Al Nahayan je informisao članove Predsjedništva BiH da će u narednom periodu doći do liberalizacije viznog režima za sve državljane BiH, kako bi mogli putovati u UAE bez viza.

Na sastanku je bilo riječi o regulisanju ugovornih odnosa između BiH i UAE, te potrebi da se što prije okončaju formalno-pravne procedure za zaključivanje sporazuma koji su u proceduri, kako bi došlo do realizovanja konkretnih investicija i povećanja robne razmjene.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili uvjerenje da će posjeta ministra Al Nahayana dati snažan podstrek za jačanje ukupnih odnosa BiH i UAE i konkretizovanje saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao šef Kabineta Dušan Petrović.

TRT Balkan / agencije