Komandant KFOR-a je apelovao na sve strane da izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije.     Foto: Reuters Archive.   

Komandant misije KFOR-a predvođene NATO-om generalmajor Angelo Michele Ristuccia sastao se večeras s kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom, s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i tenzijama zbog ishoda razgovora o pitanju registarskih tablica.

Komandant KFOR-a je apelovao na sve strane da izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije.

Ristuccia je pozvao strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju bezbjednosti. Istakao je da je važno izbjeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u augustu.

Generalmajor Ristuccia ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i komandanta Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), predstavnike institucija na Kosovu i kosovskih sigurnosnih organizacija, kao i načelnika Vojske Srbije.

KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat Ujedinjenih nacija, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Savjeta sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

“Cilj misije KFOR-a koju vodi NATO je mir i sigurnost na Kosovu. KFOR igra vitalnu ulogu u obezbjeđivanju sigurnosti koja omogućava dijalog. Komandant KFOR-a poziva strane da se suzdrže od jednostranih akcija ili retorike i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

TRT Balkan / agencije