"Konstruktivan dijalog je ključ regionalne stabilnosti", zaključili su iz KFOR-a.     Foto: AA

Iz misije KFOR-a na Kosovu u nedjelju navečer su saopštili kako su spremni intervenisati ukoliko stabilnost na sjeveru te zemlje bude ugrožena, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta. Misija KFOR-a predvođena NATO-om pažljivo prati situaciju i spremna je intervenisati ukoliko sigurnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom", saopćili su.

Dodali su da je NATO misija u potpunosti fokusirana na implementaciju mandata UN-a da osigura sigurno i mirno okruženje i slobodu kretanja svim građanima Kosova. U nastavku saopćenja je navedeno kako su pripadnici KFOR-a vidljivi i agilni na terenu, a da je komandant KFOR-a u kontaktu sa svim važnim sudionicima procesa, uključujući predstavnike kosovskih sigurnosnih agencija i ministra odbrane Srbije.

"NATO nastavlja davati punu podršku procesu normalizacije između Prištine i Beograda kroz EU dijalog i poziva sve strane da nastave pregovarati. Važno je da se to nastavi. To je ključno za mir i sigurnost u regiji", naveli su.

Dodali su da neće biti izgleda za bolju budućnost na Balkanu bez potpunog poštivanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, vladavine prava, domaćih reformi i dobrih susjedskih odnosa.

"Konstruktivan dijalog je ključ regionalne stabilnosti", zaključili su iz KFOR-a.

Na kraju su napisali da će KFOR preduzeti sve neophodne mjere da sačuva mirno i sigurno okruženje na Kosovu, u skladu s UN-ovim mandatom.

AA