Hrvatska policija prisiljena je suočavati se s problemom ilegalnih ulazaka na fleksibilan način.         Foto: AA

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako ulaskom Hrvatske u šengenski prostor izazov migracija nije prestao te kako očekuje da će to ostati izazov i u budućnosti, te kako je taj izazov potrebno rješavati na organiziran način.

Hrvatska policija prisiljena je suočavati se s problemom ilegalnih ulazaka na fleksibilan način, izjavio je ministar Davor Božinović, istaknuvši da je samo ove godine policija uhitila rekordnih 850 krijumčara ljudi.

"Ti krijumčarski lanci situirani su, ne izvan Hrvatske, nego izvan Europe i uvijek će naći neke ljude, među njima i naše državljane, koji su za nemale novce spremni raditi i protiv interesa svoje države“, rekao je.

Trenutačno je pojačan pritisak ilegalnih ulaza u zemlju na području Karlovačke županije, naveo je ministar koji je održao sastanak s predstavnicima lokalnih vlasti s ovoga područja kako bi se procesi lakše kontrolirali te kako se ne bi ugrozila niti realna sigurnost niti percepcija sigurnosti na ovom i sličnim područjima koja su izložena većem pritisku ilegalnih migracija.

"Svima je u interesu da se migranti izmjeste iz centra gradova, iz parkova, tako da treba naći prostor, a locirali smo ga zajednički na području bivše vojarne izvan Krnjaka. Mislim da je to objekt u kojem možemo provoditi administrativne zadaće koje moramo provesti u skladu s europskim i domaćim zakonodavstvom te stvoriti uvjete da naši građani to što manje osjete“, izjavio je Božinović.

Hrvatska je država s najvećom vanjskom kopnenom granicom Europske unije i država koji ovisi o percepciji sigurnosti, ali i stvarnom stanju sigurnosti kao turistička zemlja, podsjetio je ministar Božinović.

Poručio je kako je Hrvatska uz pomoć rada policije, i za vrijeme ove turističke sezone, potvrdila kako je sigurna turistička destinacija, što je ključan preduvjet za ostvarenje narednih uspješnih turističkih sezona.

"Samo tijekom protekle noći oko 600 ilegalnih migranata je spriječeno da uđe na teritorij Republike Hrvatske. Radi se o brojevima bez presedana, a oni koji uđu sukladno europskom zakonodavstvu imaju određena prava. Mi ih poštujemo, ali na način da ćemo pravila postavljati sami, dakle na jedan organizirani način ih dovoditi u registracijske centre iz kojih će organizirano izlaziti“, izjavio je ministar Božinović.

Povećan broj migranata na području Karlovačke županije u proteklim mjesecima doveo je do reakcije lokalnog stanovništva koje se našlo na udaru pojedinih migranata koji ilegalnim rutama, preko zelene granice, ulaze u Hrvatsku, pri čemu dolazi do oštećenja privatne imovine, ali i stradanja migranata čiji su životi i zdravlje nerijetko ugroženi.

TRT Balkan / agencije