Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u posjeti Azerbejdžanu gdje učestvuje na 9. globalnom Baku forumu.     Foto: AA

Zahvaljujući multilateralnoj akciji i djelovanju sistema međunarodne zajednice, spriječen je najgori scenarij – prelijevanje rata iz Ukrajine na područje Bosne i Hercegovine, ali da bi se osigurala dugoročna stabilnost bit će nam potrebno još mnogo opreza, mudrosti i povrh svega odlučnosti, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na 9. globalnom Baku forumu, u Azerbejdžanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku obraćanja Džaferović je predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu poželio uspjeh u rekonstrukciji i obnovi Karabaha i uspjeh u implementaciji sporazuma.

Upitao je i koji su to izazovi za globalni svjetski poredak te dodao kako je za odgovor potrebno razmotriti ponašanje u globalnim svjetskim krizama, kao što su npr. migracije, pandemija, agresija na Ukrajinu.

”Posljedice globalnih kriza snosimo svi globalno, iako za njih nismo svi jednako odgovorni”, kazao je Džaferović.

Dodao je i kako je jednostavan odgovor šta uraditi da bi se krize prevenirale ili pak izbjegle, ili ublažile štetne posljedice, ali da je zbog svijeta kakav danas jeste, teško ostvariv.

”Svi znamo da je odgovor u većoj pravdi, jedinstvu, solidarnosti, međunarodnom pravu, snažnim i djelotvornim multilateralnim mehanizmima. Međutim, nikako da to ostvarimo. Nakon svake krize kažemo nikad više, a one se stalno ponavljaju i to one za koje je odgovoran čovjek. Zbog toga, koristeći autoritet Baku Foruma, moramo stalno isticati ove stvari i biti uporni u borbi za bolji svijet”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je ovaj dio svijeta sličan dijelu svijeta odakle dolazi.

”I Kavkaz i Balkan su raskršća – mjesta na kojima se dodiruju različiti svjetovi. Često su ta mjesta, nalazeći se na razdjelnicama velikih carstava, bila poprišta sukoba. Ali istovremeno su bila i mjesta susreta civilizacija i kultura. Upravo su zahvaljujući tim susretima na ovim mjestima kreirane nove paradigme”, istakao je Džaferović.

Džaferović je kazao da je Bosna i Hercegovina jedna takva paradigma i ne spada u red velikih svjetskih država, ali je izuzetno značajna država, čak i u globalnim okvirima, upravo po svojoj paradigmi.

Podsjetio je kako se zadnjih nekoliko decenija, kroz globalizaciju, velike ekonomske migracije i druge procese, desilo nešto neočekivano.

“Multietničnost, koja se mnogima činila kao devijacija specifična za Bosnu i Hercegovinu i Balkan, postala je karakteristika razvijenih modernih društava. Sada je sasvim normalno da u jednom društvu žive ljudi svih rasa i brojnih kultura. Cijeli svijet je postao raskršće. Više nije pitanje – da li naša društva mogu i trebaju biti multietnična, jer ona to već jesu. Jedino je pitanje kako organizirati život u njima, u korist svih njihovih članova. Isto što važi za društva u svijetu, važi i za svijet u cjelini, kao globalno društvo”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako je globalni poredak, kakav smo poznavali u proteklim decenijama, bio utemeljen po okončanju Drugog svjetskog rata, kao protuteža nacističkom projektu koji je ciljao da uništi multietnička društva, iskorijeni ili porobi čitave narode, te međunarodne odnose uredi na principu sile i dominacije.

Podsjetio je kako tokom 27 godina implementacije Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik djeluje uz podršku Vijeća za implementaciju mira, koje ga bira, i podnosi izvještaje Vijeću sigurnosti, ispunjavajući obaveze iz Poglavlja 7. Povelje UN-a koje govori o akcijama međunarodne zajednice u svrhu očuvanja mira.

”Djelotvornost međunarodne zajednice u BiH pokazala se proteklih mjeseci, kada su vlasti entiteta Republika Srpska pokrenule niz secesionističkih aktivnosti, nastojeći urušiti državne institucije koje su, prema Ustavu potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao što su jedinstvene Oružane snage, pravosuđe, poreski sistem i drugo“, izjavio je Džaferović.

Govor je zaključio riječima da je na primjeru Bosne i Hercegovine jasno vidljivo da kada multilateralni mehanizmi ispunjavaju svoju misiju stvari idu naprijed i da se mir može zaštititi.

AA