Bugarski veto je dugo blokirao pregovore o članstvu Sj. Makedonije u EU.     Foto: Reuters

Bugarski parlament izglasao je u petak ukidanje veta koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime su probudili novu nadu da evropski blok sada može nastaviti sa svojim planovima širenja na Balkan, u jeku ruskog rata u Ukrajini.

Francuska, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom po principu rotacije, ove sedmice je učinila posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije, koji je bio izvor veta.

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet diskusije.

Prema francuskom prijedlogu, Sjeverna Makedonija bi morala u preambuli svog ustava priznati da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u državi. Sjeverna Makedonija je na samitu lidera EU u četvrtak jasno stavila do znanja da je francuski prijedlog "neprihvatljiv" u svom sadašnjem obliku.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je zeleno svjetlo 2020. za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum početka pregovora.

TRT Balkan / agencije