Sastanak u Briselu završen bez kompromisa, ali dogovoren nastavak pregovora.     Foto: EU

Nakon više od pet sati, u Briselu je završen trilateralni sastanak predstavnika EU s Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem.

Niz razgovora počeo je jutros, odvojenim sastancima šefa evropske diplomatije Josepha Borella i specijalnog izaslanika EU za dijalog dvije zemlje Miroslava Lajčaka s predsednikom Vučićem i Kurtijem. U međuvremenu je u zgradu EEAS-a stigao specijalni izaslanik SAD-a za Balkan Gabriel Escobar.

Vučić se javnosti obraća sutra

Nakon završenog trilateralnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković saopštio je novinarima da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra obratiti javnosti.

"Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće obraćati iz naše delegacije", saopštio je novinarima Petković.

On je poručio da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rješenja, zbog čega će, kako je rekao, predsjednik Vučić i ostati još izvjesno vrijeme u Briselu.

"Predsjednik Vučić će se sutra po povratku u Beograd obratiti javnosti i bit će to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti", rekao je Petković i precizirao da će se Vučić obratiti sutra poslijepodne ili uvečer.

Borell: Nema alternative dijalogu

Nakon završenog sastanka, javnosti se obratio Šef diplomatije EU Joseph Borell, koji je rekao da “današnji sastanak nije bio normalan i običan sastanak”.

Lideri Srbije i Kosova nisu uspjeli da postignu rješenje na ‘kriznom’ sastanku u Briselu, ali su se dogovorili o daljim razgovorima u narednim danima kako bi riješili tenzije između svojih zemalja, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Joseph Borell.

"Nažalost, danas se još nismo (...) dogovorili (...) ali to nije kraj priče, oba lidera su se složila da proces treba da se nastavi i da će se diskusija nastaviti u narednim danima", rekao je novinarima u Briselu nakon razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

"Još ima vremena do 1. septembra, ne odustajem", dodao je Borrell, misleći na krajnji rok u svađi oko registarskih tablica između Srbije i Kosova.

Tenzije zbog izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za Srbe koji ulaze na Kosovo

Kurti i Vučić se sastaju nakon više od godinu dana od posljednjeg sastanka, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Do susreta dolazi nakon tenzija od 31. jula, kada su lokalni Srbi postavili blokade na sjeveru Kosova u znak protesta zbog najave početka primjene mjere reciprocitata na lične karte, odnosno izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao i o početku pregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice.

Pred današnji sastanak Kurtija i Vučića, s njima je u srijedu u Briselu odvojeno razgovarao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je tom prilikom poručio da je KFOR spreman da reaguje ukoliko to situacija na sjeveru Kosova bude zahtijevala.

On je ohrabrio sve strane da izbjegnu svaku retoriku mržnje i da sva neriješena pitanja riješe putem dijaloga. Soltenberg je podsjetio i da KFOR ima više od 3.700 trupa na Kosovu, te da je potpuno posvećen svom mandatu prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Vučić je iz Brisela zakazao za nedjelju sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova.



TRT Balkan